Tavaszi zöld akció: két vidéki városban ingyen juthatnak facsemetéhez a lakosok

HelloVidék   
  Megosztom
Tavaszi zöld akció: két vidéki városban ingyen juthatnak facsemetéhez a lakosok

Idén tavasszal két szegedi és egy röszkei helyszínen ingyen juthatnak facsemetéhez a lakosok. A tavaszi zöld akciót most is a 10 millió Fa Alapítvány munkatársai szervezték, a héten még folytatják a csemeteosztást - írja a delmagyar.hu.

Tavaly találkoztam a 10 millió Fa kezdeményezéssel és megtetszett a célkitűzés, miszerint minél több, de lakosonként legalább 1 darab csemetét ültessünk el, ellensúlyozva ezzel a klímaváltozást, elősegítve a szén-dioxid megkötését és az oxigéntermelést. Magánemberként csatlakoztam a szervezéshez. A 10 millió Fa Alapítvány biztosítja az első éves, magonc csemetéket, a kis növények kellő gondozás és odafigyelés mellett tudnak kifejlett növénnyé válni

- mondta a lapnak Ferencz Lajos önkéntes szervező.

Ahogy a portál írja, a 10 millió Fa Szeged közösségét Berta Árpád, az MTA–SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tagja vezeti. Tavaly a vírushelyzet miatt a tervezett őszi faosztás elmaradt, a napokban jelentkezők egyéves csemetéket vihettek haza. A törökmogyoró, vadkörte és galagonya mellett tíz másik fajtából, mintegy hétszáz darab csemetével várták a helyieket Klebelsbergtelepen.

Az akció a járványügyi előírások betartásával zajlott a csemeteosztás, egy-egy lakos több fát is hazavihetett. Röszkén nagyobbak a telkek mint Klebelsbergtelepen, ezért ott nagyobb számban igényeltek csemetéket, volt aki 70 darabot, míg a telepiek átlagosan 10-15 darabot kértek.

A tavaszi ültetés során fontos, hogy a csemete megfelelően fellazított talajba kerüljön. Az optimális vízháztartás és a talaj nedvességtartalmának növelése érdekében 1 méter szélességben tányérokat kell kialakítani. Érdemes talajtakarást alkalmazni, hogy megvédjük a növényt a kiszáradástól. A tavaszi ültetésnél a legjobb, ha a csemetét az ültetőgödörbe helyezzük, rászórjuk a fellazított talajt úgy, hogy ügyelünk arra, hogy függőlegesen álljon a fa. Ha az összes föld visszakerült, nem nyomkodjuk és tapossuk, hanem jól belocsoljuk, és hagyjuk, hogy a víz tömörítse a gyökér körül a földet. A locsolást 2-3 naponta meg kell ismételni, hogy életképes maradjon a növény

- hangsúlyozta az önkéntes.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

facsemete

röszke

szeged

csemeteosztás

faültetés