Megugrott a műtrágya-forgalmazók bevétele: egyre több gazda vásárol közvetlenül a gyártóktól

MTI   
  Megosztom
Megugrott a műtrágya-forgalmazók bevétele: egyre több gazda vásárol közvetlenül a gyártóktól

A műtrágya-forgalmazók 2020-ban 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, a mennyiség 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet kiadványából.

A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat 2020-ban közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 84 százalékát értékesítette. A műtrágyaárak átlagosan 7,9 százalékkal csökkentek, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a volumennövekedés ellenére 6,1 százalékkal 145 milliárd forintra mérséklődött 2020-ban.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági termelők által 2020-ban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (+3,1 százalék) magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 6,6 százalékkal nőtt, míg a foszforé 3, a káliumé pedig 4,1 százalékkal kevesebb lett, mint a bázisidőszakban.

Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva a teljes műtrágya-értékesítés volumene 7 százalékkal nőtt 2020-ban. Az összetett műtrágyák forgalma 0,5, az egykomponensű nitrogéné 9 százalékkal emelkedett, míg a káliumé 14 százalékkal csökkent 2020-ban a 2015-2019-es évek átlagához mérten. Legjelentősebben, közel négyszeresére, az egykomponensű foszforműtrágyák volumene nőtt a megelőző öt év átlagához képest.

A műtrágya iránti kereslet első két negyedév közötti megoszlása 2020-ban a korábbi évhez képest megváltozott: a termelők 2020-ban a teljes műtrágyamennyiség 40 százalékát az első negyedévben vásárolták meg, 15 százalékát a második negyedévben, míg ez a két érték 2019-ben 36 és 19 százalék volt, vagyis a tárgyév első negyedéves forgalma erősödött a második negyedév ellenében. A harmadik negyedévre esett a beszerzések 25 százaléka, a negyedik negyedévre a 20 százaléka, ez a megelőző évhez képest érdemben nem változott

- derül ki a NAIK-Agrárközgazdasági Intézet kiadványából.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

műtrágya

műtrágyagyártók

műtrágya-forgalmazók

termelők

gazdák

mezőgazdasági termelők