Megugrott a műtrágya-forgalmazók bevétele: egyre több gazda vásárol közvetlenül a gyártóktól

MTI   
  Megosztom
Megugrott a műtrágya-forgalmazók bevétele: egyre több gazda vásárol közvetlenül a gyártóktól

A műtrágya-forgalmazók 2020-ban 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, a mennyiség 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet kiadványából.

A 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat 2020-ban közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 84 százalékát értékesítette. A műtrágyaárak átlagosan 7,9 százalékkal csökkentek, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a volumennövekedés ellenére 6,1 százalékkal 145 milliárd forintra mérséklődött 2020-ban.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági termelők által 2020-ban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (+3,1 százalék) magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 6,6 százalékkal nőtt, míg a foszforé 3, a káliumé pedig 4,1 százalékkal kevesebb lett, mint a bázisidőszakban.

Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva a teljes műtrágya-értékesítés volumene 7 százalékkal nőtt 2020-ban. Az összetett műtrágyák forgalma 0,5, az egykomponensű nitrogéné 9 százalékkal emelkedett, míg a káliumé 14 százalékkal csökkent 2020-ban a 2015-2019-es évek átlagához mérten. Legjelentősebben, közel négyszeresére, az egykomponensű foszforműtrágyák volumene nőtt a megelőző öt év átlagához képest.

A műtrágya iránti kereslet első két negyedév közötti megoszlása 2020-ban a korábbi évhez képest megváltozott: a termelők 2020-ban a teljes műtrágyamennyiség 40 százalékát az első negyedévben vásárolták meg, 15 százalékát a második negyedévben, míg ez a két érték 2019-ben 36 és 19 százalék volt, vagyis a tárgyév első negyedéves forgalma erősödött a második negyedév ellenében. A harmadik negyedévre esett a beszerzések 25 százaléka, a negyedik negyedévre a 20 százaléka, ez a megelőző évhez képest érdemben nem változott

- derül ki a NAIK-Agrárközgazdasági Intézet kiadványából.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

műtrágya

műtrágyagyártók

műtrágya-forgalmazók

termelők

gazdák

mezőgazdasági termelők