Sötét felhők a baromfiágazat fölött: több milliárd forint veszteséget okozott a járványhelyzet

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Sötét felhők a baromfiágazat fölött: több milliárd forint veszteséget okozott a járványhelyzet

Ahogy a gazdaság minden területét, úgy a baromfiágazatot is megtépázta a koronavírus-járvány. Emellett, nem csak a vírushelyzettel kellett megküzdenie az ágazatnak, hanem az évről-évre felbukkanó madárinfluenzával, illetve az egekbe szökött takarmány alapanyag áremelkedéssel is. Hogyan vészelik át a nehézségeket az ágazat szereplői? Milyen károkat okoztak az említett problémák? A HelloVidék most Dr. Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács elnökét kérdezte az elmúlt időszak tapasztalatairól.

HelloVidék: Milyen évet zárt a baromfiágazat?

Dr. Csorbai Attila: A 2020. év sajnos komoly nehézségeket okozott a baromfisoknak, mivel három különböző csapás érte ágazatunkat, s csak remélni tudjuk, hogy ezek hatásait az ágazat képes lesz kiheverni. E három csapás: 1, Koronavírus és megelőzésére tett intézkedések gazdasági hatásai. 2, Madárinfluenza járvány közvetlen és közvetett gazdasági hatásai. 3, Soha nem látott takarmány alapanyag áremelkedés.

HelloVidék: Mennyire jelentett nehézségeket a koronavírus mellett a madárinfluenza megjelenése?

Dr. Csorbai Attila: A koronavírus okozta intézkedések (HORECA eltűnése) a piacok komoly átrendeződését, bizonyos piaci szegmensek eltűnését jelentette, s ezzel párhuzamosan kialakult egy relatív túltermelés, melynek hatására komoly készletek halmozódtak fel, nem csak hazánkban, de Európa, sőt világszerte is. Ezért az év jelentős részében az önköltségi szintet sem fedező, vagy alig elérő átadási árak miatt csökkent a baromfitartási kedv, némiképpen a termelés, vágás is. E kedvezőtlen helyzetet tovább rontották különböző állategészségügyi járványok (esetünkben a madárinfluenza), mely tovább korlátozta az amúgy sem rózsás értékesítési lehetőségeket, továbbá tovább korlátozta a termelési mennyiségeket.

HelloVidék: Milyen területeken pusztított, milyen károkat okozott? Mennyire csökkentette ez az állományt?

Dr. Csorbai Attila: Már a közvetlen károk mennyisége is jelentős, hiszen közel 4,8 millió állatot kellett megsemmisíteni a járvány miatt, a közvetlen károk nagysága 15-16 Mrd Ft összeget tett ki. Úgy gondolom, hogy a közvetett károk értéke (több hónapos termeléskiesés, exportkorlátozások, stb) ha nem is ugyanilyen nagyságú, de biztosan több milliárd forint veszteséget okozott az ágazatnak. A hazai vágóbaromfi termelés összesített mennyisége (2019. évhez viszonyítva) 3,4%-kal csökkent, de bizonyos fajok esetében ennél lényegesen nagyobb csökkenést látunk. A víziszárnyas termékpályák esetében a liba szinte megfeleződött (52,3%), a kacsa pedig mintegy 70%-os mennyiséget produkált 2019 évhez viszonyítva.

HelloVidék: Mire számítanak idén?

Dr. Csorbai Attila: Február elején készített felmérésünk alapján az ágazati szereplők úgy vélték, képesek lehetünk elérni, sőt talán meg is haladni a 2019. év termelési volumen szintjét. Ugyanakkor - figyelembe véve a jelenlegi takarmányárakat – jelenleg komoly az aggodalmam, hogy ez nem biztos, hogy elérhető lesz.

HelloVidék: Ellátottság terén mit lehet mondani? A magyar termelés képes a folyamatos hazai ellátás biztosítására?

Dr. Csorbai Attila: A magyar vágóbaromfi termelés a hazai igények ellátásán túl komoly exportteljesítménnyel is rendelkezett. Az ún. önellátottsági szintünk csirkéből 120-130%, pulykából 130-140%, víziszárnyasokból pedig 180-200%. Ennek alapján nyugodtan állíthatom, hogy a hazai ellátáshoz szükséges kapacitások (termelőfelületek, vágóüzemi kapacitások) rendelkezésre állnak. Nagyobb veszélyt látok ugyanakkor abban, hogy a kedvezőtlen gazdasági hatások miatt a kevésbé tőkeerős vállalkozások felhagynak a termeléssel.

HelloVidék: Hogyan befolyásolja az árakat a HORECA-szektorból kieső rendelések, a növekvő takarmányárak? Érezhetjük az áremelkedést a boltokban is?

Dr. Csorbai Attila: Mint jelentős HORECA beszállítókat, a baromfiágazati szereplőket is érzékenyen érintették a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések. A termelési sajátosságok miatt – nem lehet megállítani egyik pillanatról a másikra – relatív túltermelés és komoly raktárkészletek halmozódtak fel - hozzáteszem ez nem csak hazai jellegzetesség – melynek kezelése már önmagában komoly feladat, árletörő hatása pedig komoly gazdasági károkat okozott/okoz. Jelenleg az abszurd magas takarmányárak jelentik a legkomolyabb veszélyt, hiszen a takarmányköltség az élőállat előállítás (és állati termékelőállítás) legnagyobb költsége nagyjából az önköltség mintegy 60-70%-a. Így a jelenleg tapasztalható mintegy 30%- áremelkedés az önköltségi szint 20-25%-os emelkedését vetíti előre. Perszem más költségek is emelkedtek (energia, alomanyag, állategészségügyi költségek, munkabér stb.), így ezt a költségnövekedést a termékpálya – amennyiben nem kíván veszteségesen termelni - kényszerűen tovább kell, hogy hárítsa a kiskereskedelem irányába. Arra a kérdésre, hogy ez milyen módon jelenik majd ez meg a fogyasztói árakban, nem vagyok illetékes.

HelloVidék: Milyen támogatásokban részesül/részesült az ágazat, mit terveznek ezzel kapcsolatban?

Dr. Csorbai Attila: A baromfiágazat – mint ún. könnyű piacszabályozású termékpálya – közvetlen Uniós támogatásban nem részesül. Bizonyos nemzeti forrásból biztosított (EU által jóváhagyott) támogatásokat tud igénybe venni. Összegszerűségében legnagyobb az ún. állatjólét támogatás, mely bizonyos állatjóléti többletvállalások és többlet teljesítések után igényelhető. A szaktárca tájékoztatása szerint a 2021. április 15-ig benyújtandó támogatásra a jogos igényekre 12 Mrd Ft összeg áll rendelkezésre. Kisebb összegű, de fontos támogatás az ún. „gyógyszertámogatás”, mely sajnos jelenleg csak a kis- és közép üzemek számára elérhető, és az állategészségügyi kiadások támogatására szolgál, valamint az állati hulla megsemmisítésére és ártalmatlanítást segítő támogatás. A koronavírus gazdasági kárainak enyhítésére a szaktárca 25 Mrd Ft keretösszegű támogatásából nagyságrendileg 4 Mrd Ft jutott ágazunknak. Mindemellett - más termékpályákhoz hasonló – elérhetőek voltak azok a kormányzati intézkedések/támogatások is, melyek a gazdaság működőképességét hivatottak fenntartani. Sajnos nem voltunk jogosultak – bár korábbi javaslatainkban megfogalmaztuk – a HORECA szektornak biztosított kedvezményekre és támogatásokra. A jövőben is fontos számunkra, hogy a magyar baromfiágazat fejlődését szolgáló támogatási mechanizmusok kialakításában aktívan részt vegyünk és építő jellegű javaslatokat tegyünk az ágazati szakpolitika irányába. Ehhez egyébként egy olyan új, online adatbázis kiépítését kezdtük meg, mely hiteles és pontos információkat ad a baromfiágazat térbeli elhelyezkedéséről, méreteiről, faji/hasznosítási típusú megoszlásáról.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dr csorbai attila

baromfi termék tanács

baromfiágazat

baromfi

madárinfluenza

koronavírus-járvány

koronavírus