Gigaberuházás Füzesabonyban: 4 milliárd forintból fejleszthetik a helyi sertéstelepet

HelloVidék   
  Megosztom
Gigaberuházás Füzesabonyban: 4 milliárd forintból fejleszthetik a helyi sertéstelepet

Történelmi mértékű fejlesztési program keretében erősítjük meg a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, valamint a vidéki térségek gazdaságát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Füzesabonyban, a K 64 Farm Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató Kereskedelmi Kft. számára átadott támogatói okirat kapcsán.

A miniszter az eseményen arra emlékeztetett, hogy a hazai agrárium versenyképességének erősítését szolgálja a Vidékfejlesztési Program keretében az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázat. Hozzátette, az első döntések március végén születtek meg, eddig összesen 142 pályázat részesült pozitív elbírálásban mintegy 69 milliárd forint értékben.

Emellett további 200 milliárd forint körüli összegben születhet még támogatói döntés. A kezdeményezésnek köszönhetően csak a sertéságazatban összességében 300 ezer m2 istálló, fiaztató, kocaszállás és egyéb építmény újulhat meg, ami körülbelül 600 ezer férőhelyet jelenthet

- emelte ki Nagy István.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a K 64 Farm Mezőgazdasági Termelő Szolgáltató Kereskedelmi Kft. 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, így a vállalkozás összességében 4 milliárd forintból fejlesztheti Füzesabonyban a sertéstelepét. A beruházás révén több mint 12 ezer hizlaldai férőhelyet alakítanak ki 4 épületben, az állatok takarmányozása pedig kombinált önetetőkkel valósulhat meg.

Kifejtette, kiemelt cél az agrárium átfogó megújítása, ennek érdekében pedig a kormány az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz 80 százalékos hazai társfinanszírozást biztosít, amely már a 2021-es és 2022-es évre további 1527 milliárd forinttal emeli a Vidékfejlesztési Program eddigi 1414 milliárd forintos keretösszegét.

Csak az idei évre több mint 950 milliárd forint felhasználási lehetőségéről döntött a kabinet ezzel megnyitva az utat a versenyképességet, hatékonyságnövelést és a gazdaság dinamizálását szolgáló beruházásoknak. A kisebb léptékű állattartó telepek megújítására irányuló pályázati felhívás áprilisában jelenik majd meg 30 milliárd forint keretösszeggel

- fűzte hozzá az agrártárca vezetője.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta: Eger és térsége munkahelymegtartó képességére lesz jó hatással a most induló beruházás ezért, fontos, hogy az elindult fejlődés tovább folytatódjon.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

füzesabony

nagy istván

fejlesztés

beruházás

mezőgazdaság

gazdaságok