Koronavírus: ezekben a megyékben regisztrálták a legtöbb fertőzöttet

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: ezekben a megyékben regisztrálták a legtöbb fertőzöttet

Meghalt 285, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 7325 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 2 689 102 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 126 139-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták:

  • 705 815-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 22 966-ra, a gyógyultaké 420 275-re emelkedett.
  • Az aktív fertőzöttek száma 262 574-re nőtt. Kórházban 11 363 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1364-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 46 775-en vannak, a mintavételek száma 4 861 310-re nőtt.

Kiemelték, hogy Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a korlátozások lépcsőzetes feloldása:

  • a kijárási tilalom este 10 óra és reggel 5 óra között van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
  • Az üzletek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek - köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek - négyzetméteralapú szabályok mentén nyithatnak ki. Átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a boltokban.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók. A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. A vendégek csak az ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • A kórházakban és idősotthonokban pedig változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
  • A pedagógusok oltását követően az általános iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.
  • A járvány elleni jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések továbbra is - április 19-ig meghosszabbított hatállyal - érvényben vannak.

A legfontosabb intézkedések között említették, hogy a maszkviselés lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Az oltási renddel kapcsolatban hangsúlyozták: az eddig regisztrált 65 év felettiek csaknem 90 százaléka már megkapta az oltást. a háziorvosnál vagy kórházi oltóponton. Az operatív törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott regisztrált idősek oltását végezzék és a legidősebbektől haladjanak a fiatalabbak felé.

Folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal tudnak oltani.

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat

- írták.

A harmadik hullám kezdete óta újabb 1,5 millióval nőtt, és már a 3,9 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon

- tették hozzá.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Közölték, a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről.

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) várható 24 millió adag vakcina. Ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcina van lekötve. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható.

Emlékeztettek, az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

A járvány továbbra is intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása változatlanul elengedhetetlen. A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet

- írták.

Az oldal térképe szerint eddig

  • Budapesten (130 852) és Pest megyében (98 828) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.
  • Ezt követi Győr-Moson-Sopron (39 571),
  • Borsod-Abaúj-Zemplén (39 320)
  • és Hajdú-Bihar megye (37 479).
  • A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (15 404).

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus elleni védekezés

koronavírus-fertőzés

koronavírus-járvány