Kevesebb eső hullott, támadják a kártevők a veteményt: mutatjuk, mire érdemes figyelni

HelloVidék   
  Megosztom
Kevesebb eső hullott, támadják a kártevők a veteményt: mutatjuk, mire érdemes figyelni

A kevés csapadék miatt a termőföldeket támadják a kártevők, emiatt többet kell költeni a növényvédelemre - írta meg a baon.hu.

Ahogy a portál írja, az idén lehullott csapadék elmarad a sokéves átlagtól. A vízhiány ráadásul már most mutatkozik a határszemlék tapasztalatai szerint, különösen a laza szerkezetű termőtalajokon. Emellett március elején is hűvösebb volt az időjárás az ilyenkor jellemző hőmérsékleti értékekhez képest. Ez pedig nem igazán kedvező, mivel az őszi vetésű növények fejlődése vontatottabb, a kalászosok bokrosodása lassúbb, mint más években. Jó hírnek számít, hogy a tavaszi kalászosok vetését azonban nem hátráltatja az időjárás, sőt akadnak gazdák a térségben, akik már januárban elvetették a tavaszi árpát.

A mezőgazdasági szaktanácsadók egyéb más jelenségekre is felhívják ez idő tájt a figyelmet. Például arra, hogy helyenként az ősszel elvetett növényeken, különösen az árpán egyre inkább látszik a tápanyaghiány.

Az ilyen táblákon nem szabad halogatni a fejtrágyázást, lehetőleg folyékony levéltrágyákat használjanak. A Duna-Tisza köze nagyobb részén jelenleg olyan a talajok állapota, hogy dolgozhatnak rajtuk az erő- és munkagépek. Bajba kerülhet a repce is, mert amikor megjönnek a melegebb napok, úgymond éhezni fognak a növények a szárba induláskor. Március elején úgy tűnt, hogy az őszi árpa és a búza fejlődése között jelentős a különbség. Ennek oka az is, hogy az árpát a legtöbb gazdaságban megfelelő időpontban sikerült elvetni, gyorsan ki is kelt, és zavartalanul fejlődött, valamelyest még télen is. A búza vetése kevés kivételtől eltekintve országosan késett, Bács-Kiskun megye több gazdaságában is novemberben jutottak földbe a magvak. A növények fejlettsége igen változatos, a néhány leveles állapot a jellemző, kevés a bebokrosodott állomány

- írta meg a lap.

A növényvédő szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a veteményekre egyre nagyobb számban rátelepedő szárormányosok irtása ilyenkor különösen fontos.

Melegebb nappalokon a sárga ragacsos fogólapokra tömegesen repülnek a kártevők. A fertőzés különösen ott látható, ahol a zöldítésként keresztes virágú növény a másodvetemény. Lehetséges, hogy a zöldítésben megspórolt rovarölő szerek árát most a repcére kell elkölteni. Az árpában számos tájon elterjedt a barna levélfoltosság, látható a gabonalisztharmat és az árpa törperozsda is. Mindezek elsősorban az idősebb, fejlett leveleken láthatók, a további tünetek megjelenése és átterjedése a fiatalabb levelekre a közeljövő időjárásától függ

- mondta Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

A homokhátsági búza nagyobb része, leszámítva a lassúbb fejlődést, jelenleg egészségesnek mondható. Búza sárgarozsda alig látható, a szeptóriás levélfoltosságot pedig csak a fejlettebb vetemények lombozatán lehet érzékelni. A felmelegedő időjárásban természetesen a búza is gyorsan fejlődik majd, ám azzal együtt nagyobb mértékben kell számolni kórokozói megjelenésével

- tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kártevők

kártevők elleni védelem

kártevőirtás

gazdaság

gazdálkodás

termény

eső