Jelentős fagykárokra számítanak: megsínylették az időt a virágzó gyümölcsösök Szabolcsban

HelloVidék   
  Megosztom
Jelentős fagykárokra számítanak: megsínylették az időt a virágzó gyümölcsösök Szabolcsban

Áprilishoz leggyakrabban a ”szeszélyes” jelzőt társítja a köznyelv, a népi megfigyelések szintén gyakran utalnak téli és a nyári időjárási jegyek akár néhány naponkénti váltakozására. Már az első tíz nap során megmutatta változékony arcát április, igazi hőmérsékleti hullámvasút jellemezte Kelet-Magyarország időjárását - Írja a szon.hu.

Már virágzó gyümölcsöseinkben minden bizonnyal idén is jelentős fagykárokkal kell majd számolni, ráadásul a hónap második dekádja során sem számítunk fagymentes időjárásra

- számolt be róla a lap.

Mint írják, Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ előrejelzése szerint a napraforgó és a kukorica vetésére készülő gazdáknak kedvét szeghette a hideg és a tartósan 5-6 fok közelébe visszaeső talajhőmérséklet, a hagyományosan az esztendő századik napja környékén vethető kabakosok, illetve más melegigényes kultúrák magjai pedig csak fűtött termesztőberendezésekben kerülhettek földbe. Nagyobb csapadék csupán lokálisan hátráltatta a szabadföldi munkákat, egy-két körzetben volt példa akár 10-15 mm-t meghaladó napi hozamra.

A drasztikus lehűlés következtében a csapadék jó része havas eső, hódara, illetve hó formájában ért földet, s néhány órára meg is maradt a megye jelentős hányadán. Az időszak végére újból melegedett az idő, ám az átmeneti enyhüléssel együtt is messze elmaradt a dekád melegigényes állományokra számolt hasznos hőösszege az ilyenkor megszokottól

- hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

fagykár

fagy

szabolcs-szatmár-bereg megye

szabolcs-szatmár-bereg

gyümölcsös

gyümölcsösök