Jelentős fagykárokra számítanak: megsínylették az időt a virágzó gyümölcsösök Szabolcsban

HelloVidék   
  Megosztom
Jelentős fagykárokra számítanak: megsínylették az időt a virágzó gyümölcsösök Szabolcsban

Áprilishoz leggyakrabban a ”szeszélyes” jelzőt társítja a köznyelv, a népi megfigyelések szintén gyakran utalnak téli és a nyári időjárási jegyek akár néhány naponkénti váltakozására. Már az első tíz nap során megmutatta változékony arcát április, igazi hőmérsékleti hullámvasút jellemezte Kelet-Magyarország időjárását - Írja a szon.hu.

Már virágzó gyümölcsöseinkben minden bizonnyal idén is jelentős fagykárokkal kell majd számolni, ráadásul a hónap második dekádja során sem számítunk fagymentes időjárásra

- számolt be róla a lap.

Mint írják, Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ előrejelzése szerint a napraforgó és a kukorica vetésére készülő gazdáknak kedvét szeghette a hideg és a tartósan 5-6 fok közelébe visszaeső talajhőmérséklet, a hagyományosan az esztendő századik napja környékén vethető kabakosok, illetve más melegigényes kultúrák magjai pedig csak fűtött termesztőberendezésekben kerülhettek földbe. Nagyobb csapadék csupán lokálisan hátráltatta a szabadföldi munkákat, egy-két körzetben volt példa akár 10-15 mm-t meghaladó napi hozamra.

A drasztikus lehűlés következtében a csapadék jó része havas eső, hódara, illetve hó formájában ért földet, s néhány órára meg is maradt a megye jelentős hányadán. Az időszak végére újból melegedett az idő, ám az átmeneti enyhüléssel együtt is messze elmaradt a dekád melegigényes állományokra számolt hasznos hőösszege az ilyenkor megszokottól

- hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

fagykár

fagy

szabolcs-szatmár-bereg megye

szabolcs-szatmár-bereg

gyümölcsös

gyümölcsösök