Jelentős fagykárokra számítanak: megsínylették az időt a virágzó gyümölcsösök Szabolcsban

HelloVidék   
  Megosztom
Jelentős fagykárokra számítanak: megsínylették az időt a virágzó gyümölcsösök Szabolcsban

Áprilishoz leggyakrabban a ”szeszélyes” jelzőt társítja a köznyelv, a népi megfigyelések szintén gyakran utalnak téli és a nyári időjárási jegyek akár néhány naponkénti váltakozására. Már az első tíz nap során megmutatta változékony arcát április, igazi hőmérsékleti hullámvasút jellemezte Kelet-Magyarország időjárását - Írja a szon.hu.

Már virágzó gyümölcsöseinkben minden bizonnyal idén is jelentős fagykárokkal kell majd számolni, ráadásul a hónap második dekádja során sem számítunk fagymentes időjárásra

- számolt be róla a lap.

Mint írják, Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ előrejelzése szerint a napraforgó és a kukorica vetésére készülő gazdáknak kedvét szeghette a hideg és a tartósan 5-6 fok közelébe visszaeső talajhőmérséklet, a hagyományosan az esztendő századik napja környékén vethető kabakosok, illetve más melegigényes kultúrák magjai pedig csak fűtött termesztőberendezésekben kerülhettek földbe. Nagyobb csapadék csupán lokálisan hátráltatta a szabadföldi munkákat, egy-két körzetben volt példa akár 10-15 mm-t meghaladó napi hozamra.

A drasztikus lehűlés következtében a csapadék jó része havas eső, hódara, illetve hó formájában ért földet, s néhány órára meg is maradt a megye jelentős hányadán. Az időszak végére újból melegedett az idő, ám az átmeneti enyhüléssel együtt is messze elmaradt a dekád melegigényes állományokra számolt hasznos hőösszege az ilyenkor megszokottól

- hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

KÖLTÖZNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? KERESS EGY OLCSÓ HITELT!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%, a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

időjárás

fagykár

fagy

szabolcs-szatmár-bereg megye

szabolcs-szatmár-bereg

gyümölcsös

gyümölcsösök