Bajban a sulis menzák: hány adagra főzzenek, mire készüljenek?

Világgazdaság   
  Megosztom
Bajban a sulis menzák: hány adagra főzzenek, mire készüljenek?

Nagy a bizonytalanság a jövő hétre elrendelt iskolanyitás miatt a közétkeztető cégeknél, amelyek még mindig nem tudják pontosan, hogy hány adag ételhez kell alapanyagot és dolgozókat berendelniük.

Bár a kormány először április 19-től hirdette meg az óvodák és általános iskolák megnyitását, május 10-től pedig a középiskolákét, a szerdai kormányfői bejelentés szerint a felső tagozatosok egyelőre maradhatnak digitális oktatásban. Emiatt is sok szülő csak az utolsó pillanatban dönt arról, engedi-e a jövő héten óvodába, iskolába a gyermekét, és az óvatosság diktálta last minute döntések rendkívül nehéz helyzetbe hozzák a közétkeztető cégeket, amelyek úgy készülnek fel a nyitásra, hogy napok, sőt órák alatt változik a helyzet.

Mint Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a Világgazdaságnak elmondta,

még így sincs meg minden információ a piaci szereplők megalapozott döntéséhez.

A közétkeztetési szerződések értelmében nem kérdéses, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítják majd a szolgáltatást, és igyekeznek felkészülni a vállalkozások arra is, hogy sokan, de arra is, hogy kevesen fognak iskolákban és óvodákban étkezni. Azt nem tudhatják, hogy hány szülő engedi, és mennyi tartja otthon a gyerekét a járványhelyzet miatt.

Mindezek miatt még becslésekre sem vállalkoznak a szektorban, a szekcióvezető végül annyit mondott, hogy sejtései szerint az érintett korosztály számára a szokásos adagszám 30-40 százalékára lesz megrendelésük.

Ettől persze a folyamatosan változó körülmények miatt jelentősen eltérhet majd a végső volumen. Nehezíti a tervezést, hogy a hétfői napra kell készülni, mert az alapanyagokat 48-72 órával, azaz két-három munkanappal az adott nap előtt meg kell rendelni. Ahhoz, hogy hétfő reggel lefőzzék a kiszállításra kész adagokat, már tegnap jó lett volna tudni a megrendelendő mennyiséget. Most éppen ez vált lehetetlenné a bizonytalankodó szülők miatt.

Március elején, az óvoda- és iskolabezárásokkor már másodszor nullázódott le a közösségi étkeztetők megrendelésállománya. A járvány első és második hullámát a középiskolák novemberi bezárása és a sorozatos osztálykaranténok miatt már megszenvedték a cégek. Év elején, januártól február elejéig volt néhány hét, amikor az iskolai menzákat is magában foglaló úgynevezett munkahelyi étkeztetés forgalma ismét növekedni kezdett, majd épp csak véget ért a második hullám utáni mélypont, amikor elérkezett a minden korábbinál drámaibb harmadik hullám. Nem tudni még, hogy a hatodik hete gyakorlatilag teljesen leállt, csak a minimális ügyeleti létszámra főző cégek körében mit okozott az újabb forgalomkiesés, de a kicsi, egy lábon álló vállalkozások egy része fölött már jó ideje kong a vészharang.

Problémás az árazás is, hiszen a közétkeztetési szerződések keretében megállapított adagárak nem a jelenlegi és a már több mint egy éve tartó helyzethez, adagszámra lettek szabva

– mutatott rá Sáfár Ferenc.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

iskolai menza

közétkeztetés