Jön az újabb pályázat: hamarosan elektromos fűtési rendszerekre is kérhetsz ingyenpénzt

MTI   
  Megosztom
Jön az újabb pályázat: hamarosan elektromos fűtési rendszerekre is kérhetsz ingyenpénzt

A napelemes rendszerek mellett korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet igényelni támogatást a tervek szerint nyáron megnyíló új, lakossági energiahatékonysági pályázaton - idézte a Magyar Nemzet csütörtöki számában Steiner Attilát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium e területért felelős államtitkárát.

Az energia- és klímapolitikáért felelős szakpolitikus a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség online rendezvényén azt mondta: a várhatóan százmilliárd forintot meghaladó keretösszegű pályázat célja, hogy ösztönözzék a komplex energetikai megoldások kialakítását. Támogatást lehet igényelni például a tetőre helyezett, saját fogyasztásra termelő napelemes beruházásokra és elektromos (hőszivattyús) fűtési rendszerekre. Az államtitkár megjegyezte, hogy a napelemes cseréptetőket is bevonták a támogatható termékek körébe. A dotáció a tárca becslése szerint nagyjából nyolcvanezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járul hozzá.

Steiner Attila megerősítette, hogy a kormánynak továbbra is célja a magyarországi napelemes kapacitás hatezer megawattra növelése 2030-ig (a jelenlegi mintegy kétezerről), emellett az e-mobilitás terjedése érdekében további támogatások várhatók az elektromos járművek beszerzésére.

Az időjárás-alapú villamosenergia-termeléshez kapcsolódó kihívásra, az áram hosszú távú tárolására Steiner Attila szerint részben a hidrogéngazdaság kiépítése adhat választ; ennek kidolgozása is folyamatban van, a támogatott pilot projektek előkészítés alatt állnak. A fejlesztések már csak a megcélzott napelemes kapacitás miatt is fontosak, hiszen minél több a hektikusan termelő megújuló forrás, annál nehezebb kiegyensúlyozni a villamosenergia-hálózatokat.

Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese a Magyar Nemzet írása szerint hangsúlyozta: a villamoshálózati csatlakozással ellátott létesítmények, például a már használaton kívüli repülőterek, katonai létesítmények jó helyszínéül szolgálnak a nagyobb kapacitású napelemparkoknak. A barnamezős fotovoltaikus beruházások előmozdítása érdekében a hivatal jogszabály-módosítási javaslatokat is benyújtott a tárcához - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

támogatás

lakás ingatlan

lakásfelújítási támogatás

napelem telepítés

infrafűtés