Elkeserítő kilátások: rettenetes lesz a hozam, csillagászati ára lehet a méznek

HelloVidék   
  Megosztom
Elkeserítő kilátások: rettenetes lesz a hozam, csillagászati ára lehet a méznek

Idén is bajban vannak a méztermelők, újra az egekbe szökhet a termelői méz ára. Az időjárás az akác nagy részét elpusztította, és a nyárra sem jobbak a kilátások.

Az elmúlt napok télies időjárása, a hajnali fagyok és a hideg napok nemcsak a gyümölcstermesztők rémálmát váltották valóra, de a magyar méhészeket is közel kilátástalan helyzetbe sodorta, írja az agrarszektor.hu.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a honlapnak elmondta, hogy a tavalyi katasztrofális év után idén is nagyon kedvezőtlenül alakulnak számukra a dolgok.

Az április első hetében tapasztalt éjszakai fagyok tönkretették a megpattant akácvirágok egy részét, a nagyon enyhe tél vége miatt pedig a rügyek is hamarabb kipattantak. Egy-két hét múlva derül ki biztosra, hogy is áll az akác. A 2021-es év már most kísértetiesen hasonlít a katasztrofális előzőhöz. A szakember a problémák között felsorolta a portálnak, hogy a Nyírségben -10 fokos éjszakai hőmérsékletet is mértek a napokban, a rossz idő miatt pedig Borsodban 3-4 napon tudtak csak kirepülni a méhek, ráadásul az aszály is sújtja az országot. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a magyar méhészeknek már nincsenek méztartalékai, sokan nagyon el vannak keseredve.

Az ágazat évek óta küzd a klímaváltozás hatásaival, az enyhe telek után hideg tavaszok jönnek, és a tavaszi esőzések is rendre elmaradnak. Nyár elején viszont rengeteg csapadék esik, ami szintén akadályozza a méhek kirepülését a szakértő szerint: az akác nagy része már most sérült, a repcét is el fogják veszíteni a magyar méhészek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méz

méhek

méhészeti ágazat

méhészek

méztermelés

klímaváltozás

ár

csillagászati ár

magyar méz