Építkezők, kivitelezők, figyelem: drágulnak az építőanyagárak, mutatjuk, mire számíthatunk idén

MTI   
  Megosztom
Építkezők, kivitelezők, figyelem: drágulnak az építőanyagárak, mutatjuk, mire számíthatunk idén

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy világszinten nehézségek jelentkeztek az építési vegyi anyagok gyártásához szükséges alapanyagok előállításában, a gyártási problémák nemcsak áremelkedést, hanem ellátási nehézségeket is okoznak.

A vállalat információi szerint a probléma várhatóan az idei utolsó negyedévig kitart, ezért érdemes az építőknek tájékozódni

- közölték.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a drágulás okai a gyenge 2020-as gazdasági év mellett az ellátásban jelentkező nehézségek, mint a világpiacot ellátó, vezető vegyipari alapanyaggyártók egyes üzemeinek átmeneti leállása, az olajár emelkedése, valamint a konténerhiány miatti szállítási nehézségek okozta emelkedő logisztikai költségek.

A másik fontos tényező az ázsiai piacok fellendülése, valamint a raktárkészletek újjáépítésének és a gazdasági növekedést váró kilátásoknak a keresletet élénkítő hatása. Ugyancsak kedvezőtlen hatásúak voltak az év eleji rendkívül súlyos időjárási viszonyok az Egyesült Államok déli részén, Texasban, ahol a petrolkémiai ipar koncentrálódik és ami fontos nyersanyagforrást jelent

- fejtették ki a közleményben.

A problémák nemcsak az alapanyagárak növekedését eredményezik, hanem az alapanyag-ellátásban is fennakadásokat okoznak. Az előjelzések szerint ezek a hatások a második és harmadik negyedévben is jelen lesznek, csak az év utolsó három hónapjában várható a piac rendeződése

- jelezte a cég.

Markovich Béla közölte:

A szakember kiemelte, hogy a probléma általánosan érinti az egész építőipart, ezért fontos, hogy az építtetők és a kivitelezők is tájékozódjanak a változásokról a partner gyártóknál és a kereskedőknél.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építkezők

kivitelezők

felújítás

építőipar

építőanyagárak

áremelkedés

drágulás