Nesze neked terasznyitás: nagy áremelkedés jöhet a magyar vendéglátásban

HelloVidék   
  Megosztom
Nesze neked terasznyitás: nagy áremelkedés jöhet a magyar vendéglátásban

Egyes előrejelzések szerint a vendéglátóhelyek esetében a nyitás után már rövid távon nagyobb áremelkedésre lehet számítani, viszont kérdés, hogy a vásárlóerő az első eufória után mennyire tolerálja majd ezt.

A várt terasznyitással kapcsolatban Gál Pál Zoltán, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában azt közölte: a vendéglátósok szempontjából már korábban is megvoltak a terasznyitás feltételei, viszont nem tudni, hogy az időjárás és a kereslet indokolja-e e minden hely kinyitását. Abban bíznak, ha csak megjön a tavasz, akkor egyre több helyen lehet helyben is fogyasztani.

Korábban Orbán Viktor bejelentette, hogy a teraszokat terhelő díjakat is eltörlik. Gál Pál Zoltán szerint ez nagy segítség lenne, mert nehéz időszakon van túl a szakma, de nem minden terasz van önkormányzati vagy állami tulajdonban, például a plázákban ez a szabály nem érvényes. Szerinte fontos, hogy a terasz üzemeltetője végiggondolja, mennyire lesz rentábilis a terasz kinyitása.

Munkaerőpiaci helyzet, árak

A szövetség elnöke úgy látja, sokan vannak, akik a válság miatt végleg elhagyták a pályát, ez a főszezonban munkaerőhiányt eredményezhet. Ausztria is tervezi a nyitást, így a munkaerő egy része külföldre is elszivároghat.

Arra a kérdésre, hogy várható-e nagyobb áremelkedés, Gál Pál Zoltán azt mondta: egyelőre csak találgatnak, de vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint rövid távon egy magasabb áremelkedés jöhet. Az alapanyagok árai ugyanis emelkedtek, a munkatársak megtartása vagy épp felvétele is többe fog kerülni. Emellett a munkaadóknak teljesen újra kell építeniük a "csapataikat", erre most több energiát kell fordítani.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

terasznyitás

turizmus

vendéglátás