Nesze neked terasznyitás: nagy áremelkedés jöhet a magyar vendéglátásban

HelloVidék   
  Megosztom
Nesze neked terasznyitás: nagy áremelkedés jöhet a magyar vendéglátásban

Egyes előrejelzések szerint a vendéglátóhelyek esetében a nyitás után már rövid távon nagyobb áremelkedésre lehet számítani, viszont kérdés, hogy a vásárlóerő az első eufória után mennyire tolerálja majd ezt.

A várt terasznyitással kapcsolatban Gál Pál Zoltán, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában azt közölte: a vendéglátósok szempontjából már korábban is megvoltak a terasznyitás feltételei, viszont nem tudni, hogy az időjárás és a kereslet indokolja-e e minden hely kinyitását. Abban bíznak, ha csak megjön a tavasz, akkor egyre több helyen lehet helyben is fogyasztani.

Korábban Orbán Viktor bejelentette, hogy a teraszokat terhelő díjakat is eltörlik. Gál Pál Zoltán szerint ez nagy segítség lenne, mert nehéz időszakon van túl a szakma, de nem minden terasz van önkormányzati vagy állami tulajdonban, például a plázákban ez a szabály nem érvényes. Szerinte fontos, hogy a terasz üzemeltetője végiggondolja, mennyire lesz rentábilis a terasz kinyitása.

Munkaerőpiaci helyzet, árak

A szövetség elnöke úgy látja, sokan vannak, akik a válság miatt végleg elhagyták a pályát, ez a főszezonban munkaerőhiányt eredményezhet. Ausztria is tervezi a nyitást, így a munkaerő egy része külföldre is elszivároghat.

Arra a kérdésre, hogy várható-e nagyobb áremelkedés, Gál Pál Zoltán azt mondta: egyelőre csak találgatnak, de vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint rövid távon egy magasabb áremelkedés jöhet. Az alapanyagok árai ugyanis emelkedtek, a munkatársak megtartása vagy épp felvétele is többe fog kerülni. Emellett a munkaadóknak teljesen újra kell építeniük a "csapataikat", erre most több energiát kell fordítani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

terasznyitás

turizmus

vendéglátás