Gulyás Gergely: szombaton nyithatnak a teraszok, és egy órával később mehetünk haza

Pénzcentrum   
  Megosztom
Gulyás Gergely: szombaton nyithatnak a teraszok, és egy órával később mehetünk haza

Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom - jelentette be az április 22-én tartott Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter beszélt arról is, hogy a járványügyi intézkedések esetleges enyhítéséről a következő napokban ad majd tájékoztatást Orbán Viktor.

Korábban már döntött arról a kormány, hogy az újraindítás különböző szakaszait az oltásokhoz igazítja, és a következő lazítás a 3,5 millió oltottnál következik, amit valószínűleg holnap elérünk - emlékeztetett a Kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter azt is hozzátette, hogy mindezt a belügyminiszter határozattal állapítja majd meg. Azaz a szombaton a teraszok megnyithatnak, az üzletekhez hasonlóan 21:30-ig lehetnek nyitva, és 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - emelte ki Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy bár a kormány javaslata alapján várhatóan szeptemberig meghosszabbítja az Országgyűlés a veszélyhelyzetet, "mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb megszűnjön, így ez bármikor felülvizsgálható" - fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely közölte, hogy a beoltottak mindössze 1%-a kapja el a betegséget, és az ő tüneteik is jóval enyhébbek. Ez a szám az első oltás utáni statisztika, a 2. oltással még jobbak a számok - jelezte a miniszter. Hozzátette, mivel a kockázati tényező az első oltással esik drasztikusan, ezért döntött a kormány a teraszok metgnyitásáról, a kockázatviselést pedig innentől már a lakosságra bízzák.

A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltás közül a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint

- mondta Gulyás Gergely, de konkrétumokkal nem támasztotta alá kijelentését.

A jövő héten 1 millió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint korábban ígérték - mondta a miniszter. Érkezik orosz vakcina és Pfizer is. Gulyás felhívta a figyelmet a regisztráció fontosságára.

Eddig 4,4 millióan regisztráltak, így 1-2 héten belül mindenki megkaphatja az oltását, aki már regisztrált. 260 ezer fő kapta meg regisztráció nélkül (pl. az egészségügyben) az oltását. Guláys beszélt arról is, hogy új online rendszert tesztel a kormány az időpontfoglalásra, ha beválik, ezt később is alkalmazzák.

Mikor várható a korlátozások feloldása?

Akár már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat - jelezte Gulyás Gergely, majd azt is hozzátette, hogy ez új mérföldkövet fog jelenteni, így a járványügyi intézkedéseket tovább enyhítheti a kormány. Az erről szóló kormánydöntésekről a miniszterelnök fog a következő napokban tájékoztatást adni.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, hogy arról is a miniszterelnök ad majd hamarosan tájékoztatást, miszerint négy millió beoltottnál a védettségi igazolvánnyal lehetséges lesz-e már színházak, mozik, múzeumok látogatása, ahogy ezt korábban jelezte már maga Orbán Viktor is.

Elsők között fogja lehetővé tenni a kormány, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, illetve Magyarországot akár rokonlátogatás céljából elhagyják - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, védettségi igazolvánnyal lehetővé tennék-e a Kárpát-medencében élők meglátogatását.

Áttekintette a kormány az oktatás helyzetét, az óvodások 60%-a és az iskolások 75%-a van jelen az intézményekben

- emelte ki A Kormányifón Gulyás Gergely.

Gulyás közölte azt is, hogy a kormány célja az, hogy lehessen nyári táborokat tartani, de a járvány- és közegészségügyi szempontok fogják meghatározni ezt. Mint azt a miniszter kiemelte, május második felében fog tudni erről döntést hozni a kormány.

Módosul a 2021-es költségvetés

Gulyás jelezte, hogy a kormány benyújtotta az idei évre vonatkozó költségvetés módosítását, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezete következik. Gulyás hozzátette, hogy egy 6000 milliárd forintos alapot (a GDP 12%-a) hoztak létre az idei költségvetésben és 7000 milliárdot a jövő éviben abból a célból, hogy a gazdaságot újraindítsák.

Mintegy 10 ezer munkahelyre vagyunk attól, hogy a vírus által megszüntetett munkahelyeket helyreállítsuk. Az újrainduló vendéglátóhelyeken májusban is jár a bértámogatás a teraszok nyitásától függetlenül, kifizetésük kifejezetten gyors, hatékony, gördülékeny a miniszter szerint. Eddig 72,153 milliárd forint támogatást ítéltek meg, 71,696 milliárdot fizettek ki belőle

- tette hozzá a miniszter.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

terasznyitás

kijárási korlátozás

koronavírus