Kiakadt a Greenpeace: bíróságon támadják meg a Fertő tavi gigafejlesztést

HelloVidék   
  Megosztom
Kiakadt a Greenpeace: bíróságon támadják meg a Fertő tavi gigafejlesztést

Bíróságon akar érvényt szerezni a Fertő tónál zajló gigaberuházás ellen a Greenpeace, ahol a saját érdekérvényesítő képességének a sárba tiprása ellen is harcol.

A Greenpeace bíróságon támadja meg a Fertő tavi gigaberuházást, amivel azt akarják elérni, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal helyezze hatályon kívül azt a határozatot, ami lehetővé tette a Fertő tó partján indított hatalmas beruházás környezetvédelmi engedélyének módosítását, írja a hvg.hu.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy olyan megaberuházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Fedett sportkomplexumot, apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő megépítését finanszíroznák állami támogatással.

2020 szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott a beruházás ellen, miszerint nagy tavaink, így a Fertő tó is, globális szinten kiemelt jelentőségű környezeti terület, természeti értékeik nem áldozhatók fel turisztikai vagy gazdasági szempontok miatt, eredménytelenül.

Mivel a kormányhivatal jóváhagyta akkor a kérelmet, és engedélyezte a környezetvédelmi területen a munkálatokat, a Greenpeace természetvédelmi szervezet most a bírósághoz fordul, hogy érvényt szerezzen magának. Elmondásuk szerint ugyanis több mint tíz éves munkásságuk tudatos tönkretételének, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja a tény, hogy a munkálatok elkezdődhettek a Fertő tónál.

A magyar nyelvű petíciót közel kilencezren írták eddig alá, a német nyelvű változatot pedig hatezren.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fertő tó

győr-moson-sopron megye

természetvédelmi terület

greenpeace

beruházás

natura 2000

bíróság

per

petíció