Égető szükség van a munkájukra: kapkodnak a fiatalok után itthon

Pénzcentrum   
  Megosztom
Égető szükség van a munkájukra: kapkodnak a fiatalok után itthon

A 15-24 év közötti korosztály munkája elengedhetetlen lenne a hazai gazdaság számára, amire a duális képzési forma nyújthat hosszú távon megoldást itthon is.

Hazánkban kevés fiatal (15-24 éves) munkavállaló dolgozik a nyugati országokhoz képest, pedig égető szüksége lenne a gazdaságnak a munkaerejükre a jól képzett munkaerőhiány miatt. A multinacionális cégek mellett az állami nagyvállalatok is arra törekednek, hogy magukhoz csábítsák a fiatal tehetségeket, a jövő szakembereit, biztos karrierutat, és ösztöndíjat felajánlva nekik, írja a penzcentrum.hu.

A koronavírus-válság átmeneti átrendeződései ellenére a hazai munkaerőpiac egyik legnagyobb kihívása továbbra is a munkaerőhiány, pontosabban a megfelelően képzett szakemberek hiánya. Sokszor volt már szó arról, kik jelenthetnek mozgósítható tartalékot az országnak, és a megváltozott munkaképességű személyek, a nyugdíjasok, a kismamákon kívül egyre nagyobb figyelmet kapnak a diákok is, írja a penzcentrum.hu.

A KSH legfrissebb, márciusi foglalkoztatottsági statisztikái szerint a 15-24 év közöztti fiatalok körében a foglalkoztatottak aránya 26,9 százalék, míg Németországban ez az arány 40 százalék feletti az ott elterjedt duális képzés miatt, ott ez a korosztály többnyire részmunkaidőben vagy határozott idejű szerződéssel dolgozik.

A duális képzés keretein belül speciális tudásra, semmivel sem pótolható szakmai tapasztalatra tehetnek szert, amire az iskolapadban ülve nincs lehetőség. A duális oktatási formában résztvevő fiatalok a képzés mellett már kisebb, rövid idejű, például heti egy nap foglalkoztatotti helyzetbe kerülnek. Ennek jelentősége az, hogy nem akkor találkoznak először a munkával, a munkahellyel a fiatalok, amikor kikerülnek az iskolából, hanem egy finomabb átmenettel már az iskola végén megismerkednek jövendő munkahelyükkel, írta korábban a Pénzcentrum.

A duális képzés hosszútávú, biztos munkaerőutánpótlást is jelenthet a kkv-któl egészen a nagyvállalatokig, ami komoly „munkaerő-kiegészítést” jelenthet egy munkaerőhiányos időszakban a vállalatok számára.

9000 olyan képzőhely érhető el az országban, ahol a tanulók a gyakorlatukat tölthetik, felkészülve ezzel egy lehetséges jövőbeni munkahelyre. A duális képzés keretében jelenleg közel negyvenezer diák és több ezer felnőtt sajátítja el a munkahelyi környezetben szerzett ismeretek mellett a szakmai tudást is.

A duális képzés a felnőttképzésnél is elősegíti a cégen belüli szakmaváltást vagy egy rokonszakma elsajátítását. A középfokú oktatáshoz köthető szakmákon túl a felsőoktatásban több intézményben elérhető ez a képzési forma, a vállalatok pedig szívesen fogadják a hallgatókat, elsődlegesen a műszaki és az informatikai képzési területről.

A szakképzés 2020-as átalakítása, az új jogszabályi keretek komoly lehetőséget jelentenek a cégek számára, hogy saját kézbe vegyék a munkaerő-utánpótlást és -képzést: 2020 szeptemberétől szakképzési munkaszerződés, vagyis munkaviszony keretében zajlik a duális képzőhelyen. Ebben a formában lehet megvalósítani mind a tanulók szakirányú oktatását, mind – az új rendszerben erőteljesen támogatott – saját dolgozói képzést.

A cikk itt folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

pénzcentrum

munkaeropiac

fiatalok

munkavállalók

duális képzés

szakmai képzés

szakmai gyakorlat

munkaerőhiány