Brutális károk: hatalmas terméskiesésre számíthatunk ezekből a gyümölcsökből

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális károk: hatalmas terméskiesésre számíthatunk ezekből a gyümölcsökből

Az extrém időjárás a gyümölcsfákat is nagyon megviselte idén tavasszal. A terméskiesés a kajszibarackot és az őszibarackot érinti előreláthatóan a legsúlyosabban.

Országszerte jelentős károkat okoztak a gyümölcstermesztésben az április eleji fagyok, derült ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács beszámolójából, írja az index.hu.

Az idei tavaszi időjárás sem normális, de ehhez lassan már hozzá kell szoknunk. Egyre gyakoribb az enyhe januári, februári évkezdet, ami miatt rendkívül korán megindul a fák rügypattanása, virágzása. A március-április folyamán visszatérő többnapos lehűlés elháríthatatlan, az úgynevezett. kevert fagyok nagy károkat okoztak az elmúlt három évben, nemcsak hazai, hanem európai szinten is.

- mondta el a portálnak Apáti Ferenc, a terméktanács elnöke.

Az extrém tavaszi időjárás terméskiesést okoz, aminek egyenes következménye a gyümölcsárak drágulása. A szakember szerint kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért kell magasabb összeget fizetnünk majd.

A többi gyümölcs esetében még van remény közepes termésre, kiegyensúlyozottabb piaci viszonyokkal és árakkal, de ez csak május közepére derül ki teljesen.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

tavaszi fagy

fagykárok

gyümölcsfa

kajszibarack

őszibarack

terméskiesés

termelés

agrárgazdaság