Brutális károk: hatalmas terméskiesésre számíthatunk ezekből a gyümölcsökből

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális károk: hatalmas terméskiesésre számíthatunk ezekből a gyümölcsökből

Az extrém időjárás a gyümölcsfákat is nagyon megviselte idén tavasszal. A terméskiesés a kajszibarackot és az őszibarackot érinti előreláthatóan a legsúlyosabban.

Országszerte jelentős károkat okoztak a gyümölcstermesztésben az április eleji fagyok, derült ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács beszámolójából, írja az index.hu.

Az idei tavaszi időjárás sem normális, de ehhez lassan már hozzá kell szoknunk. Egyre gyakoribb az enyhe januári, februári évkezdet, ami miatt rendkívül korán megindul a fák rügypattanása, virágzása. A március-április folyamán visszatérő többnapos lehűlés elháríthatatlan, az úgynevezett. kevert fagyok nagy károkat okoztak az elmúlt három évben, nemcsak hazai, hanem európai szinten is.

- mondta el a portálnak Apáti Ferenc, a terméktanács elnöke.

Az extrém tavaszi időjárás terméskiesést okoz, aminek egyenes következménye a gyümölcsárak drágulása. A szakember szerint kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért kell magasabb összeget fizetnünk majd.

A többi gyümölcs esetében még van remény közepes termésre, kiegyensúlyozottabb piaci viszonyokkal és árakkal, de ez csak május közepére derül ki teljesen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

tavaszi fagy

fagykárok

gyümölcsfa

kajszibarack

őszibarack

terméskiesés

termelés

agrárgazdaság