Elindult a roham a belföldi szálláshelyekért: siess, ennyiből jöhet ki egy hosszúhétvége!

HelloVidék   
  Megosztom
Elindult a roham a belföldi szálláshelyekért: siess, ennyiből jöhet ki egy hosszúhétvége!

A beoltottak száma elérte a 4 milliót, így a szálláshelyek már fogadhatnak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket is. Bár a forgalom, a korlátozás és a járványhelyzet miatt még nem lesz jelentős, de a fokozatos nyitás elengedhetetlen, hogy a veszteségeiket csökkenteni tudják a szállodák. Sok magyar tervez idén is belföldi utazást, éppen ezért annak jártunk most utána, hogy mire számít a Magyar Turisztikai Ügynökség a szálláshelyek forgalmával kapcsolatban. Illetve megnéztük azt is, hogy mennyiért foglalhat most apartmant, vendégházat, hotelszobát egy átlag, négy fős család a következő hétvégéken.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint 2020 márciusáig úgy tűnt, az lesz a legjobb év a magyar turizmus történetében, hiszen 2019-ben 43 millió vendégéjszakával rekordévet zárt az ágazat, és még 2020 első 2 hónapja is kiemelkedő számokat produkált. A koronavírus-járvány azonban 60 nap alatt derékba törte a magyar turizmust. A fegyelmezett védekezésnek köszönhetően, a pünkösdi óvatos újraindulást követően soha nem látott eredményeket produkált a belföldi turizmus.

2020-ban 8 millió vendég 23 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, ebből 11,6 milliót a 3 nyári hónap adta. A tavalyi adatok alapján látható, hogy vonzóbbak lettek kevésbé zsúfolt, még felfedezésre váró helyek, illetve a magán- és egyéb szálláshelyek.

  • 2020-ban a szállodák (41%),
  • valamint a magán- és egyéb szálláshelyek (39%) voltak a legnépszerűbbek,
  • ezt követték a panziók (7%),
  • a közösségi szálláshelyek és kempingek (5%),
  • majd az üdülőházak (3%).

A turisztikai térségek közül

  • a Balaton (27%),
  • a Mátra—Bükk (9%),
  • valamint Debrecen és térsége és a Budapest környéke (6%) voltak a leglátogatottabbak.

A belföldi vendégek magasan a legtöbb vendégéjszakát a Balaton térség (31%) szálláshelyein töltötték el, ezt követte a Mátra—Bükk (10%), valamint Budapest, Debrecen és térsége és a Budapest környéke (7%) térségek. A külföldiek körében Budapest volt a legkedveltebb célpont, az összes vendégéjszaka 44%-át a fővárosban töltötték el. Ezt követte a Balaton (17%), Debrecen és térsége (6%), valamint Bük-Sárvár és Budapest környéke (5%).

A 2020. évi összes vendégéjszaka több mint fele a 3 nyári hónapban realizálódott a hazai szálláshelyeken, további 24 százaléka az év első 3 hónapjában. Míg a 3 nyári hónapban a belföldi vendégek voltak többségben, az összes eltöltött vendégéjszaka 82 százaléka tőlük származott, addig az év elején még a külföldiek aránya is jelentősen magasabb, 49 százalék volt. A nyári főszezonban (július-augusztus) a vendégek átlagoson 3 napot töltöttek a szálláshelyeken, az év elején (január-márciusban) pedig 2,5 napot. A külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje (3,4 nap) nyáron kis mértékben meghaladta a belföldiekét (2,9 nap).

Idén még erősebb lehet a belföldi utazási kedv

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakemberei szerint a hosszú ideje tartó korlátozások után az emberek vágynak az utazásra és az élményszerzésre, ezért várhatóan gyorsan és nagy volumenben indul újra a forgalom, elsősorban belföldön. Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai is.

A három nyári hónapra jelenleg havonta átlagosan 800 ezer körüli vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban. A legtöbbet, 920 ezret július hónapra. A foglalások száma 13 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbi adathoz viszonyítva. Továbbra is a belföldiek dominálnak, a vendégéjszakák 74 százaléka tőlük érkezett. A turisztikai térségeket tekintve az összes vendégéjszaka-foglalás alapján a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (34%), ezt követi Márta—Bükk (7%), a Debrecen és térsége (7%), valamint Budapest környéke (6%)

- közölte az ügynökség.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is több ezer helyen országszerte folytatódnak a fejlesztések. Tucatnyi attrakció, kastély, vár és gyógyhely fejlődik párhuzamosan. 35 új szálloda épül, 14.000 magánszálláshely, 600 panzió és 114 strand újul meg a vidéki Magyarországon. Mindezek komoly szintugrást és európai színvonalú szolgáltatásokat eredményeznek a turisztikai kínálatban, és hozzájárulnak a forgalom további élénküléséhez is

- tették hozzá, majd kitértek arra is, hogy a gazdaság újraindításában a stratégiai jelentőségű turisztikai szektor óriási szerephez jut.

Mint mondták, a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, a fürdők és a turisztikai attrakciók készen állnak a startpisztoly eldördülésére, a járványügyi előírásoknak megfelelő nyitásra, a vendégek biztonságos fogadására. Ebben a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyve is a támogatja a szolgáltatókat.

Sokan terveznek belföldi utazást erre az évre, de az újraindítás lépéseit a beadott oltások száma határozza meg, az elsődleges továbbra is az emberélet és az egészség védelme, a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése

- hívta fel a figyelmet az ügynökség.

Mennyiért foglalhatunk jelenleg?

Az is érdekelt minket, miként alakultak a szállásárak, illetve mennyire vannak már most telítve a férőhelyek. Éppen ezért a legismertebb magyar szálláshely foglaló portálon böngésztünk, hogy közelebbi képet kapjunk arról: mennyire lehet zsebbenyúlós egy háromnapos hétvége egy átlagos, négy tagú családnak. Lássuk milyen árakkal kell kalkulálnunk, ha a legnépszerűbb régiókba utaznánk kikapcsolódni. A szallas.hu oldalán a keresési feltételek között egy májusi hétvégét jelöltünk be, majd a további részletek között 3 napot, 2 éjszakát állítottunk be, 2 felnőtt és 2 gyermek számára.

Az említett népszerű úti célok között válogattunk, így első körben a Mátra és környékén kerestünk szállásokat. A beállításaink után, 1080 szálláshely ugrott fel. A legolcsóbb szállások főként apartmanok, vendégházak voltak, áruk 21 600 forinttól indult a négy fő részére. Az olcsóbb szállások többségéhez viszont nem jár ellátás. A legdrágább szállásokat a hotelek és luxus apartmanok kínálták a megyében. Ezek között a legdrágább szálláshely 235 840 forintért biztosított volna szállás a négy fős családnak. Ebben az árkategóriában viszont jellemzően félpanziós ellátást társítanak a foglalások mellé.

Ezután megnéztük a Bükk és környékét is. A kereső itt 929 találatot mutatott. A legolcsóbb szállások közül már 20 000 forintért találtunk vendégházat, de szintén ellátás nélkül. A legdrágább szálláshelyet egy hotel és egy villa kínálta 235 840 - 201 800 forintért a négy fős család számára, szintén félpanzióval.

Nem maradhatott ki természetesen a Balaton és vidéke sem a körképből. Itt elképesztő sok találatot dobott fel a kereső, szám szerint 3936 szálláshelyet. Legolcsóbb szálláshelyek között apartmant már 20 000 forintért bérelhet egy négy fős család de, aki kedveli az üdülőházakat, az 21 000 forintért is foglalhat. A legdrágább szálláshelyek között viszont elképesztő magasságokat tapasztaltunk. Egy, a Balaton partján újonnan átadott keszthelyi nyaraló kerttel, saját parkolóval kínál pihenési lehetőséget. A földszintes, panorámás nyaraló 5 168 567 forintért bérelhető ki 4 fő részére, 2 éjszakára, ellátás nélkül. Ezt követte egy Kőröshegyi szálláshely, amit egy négy fős család 1 531 134 forintért bérelhet ki egy hétvégére, szintén ellátás nélkül. De nem volt ritka az sem, hogy a szállások ára - többségében apartmanok és villák - egy ilyen család esetében 300 000 - 476 000 forintra rúgjon.

Végül pedig megnéztük milyen árak vannak Debrecen és környékén, hiszen az elmúlt évben ez a régió is egyre népszerűbb lett a nyaralók, kikapcsolódni vágyók körében. A legolcsóbb apartman négy fő részére 18 000 forinttól elérhető ellátás nélkül, vendégház tekintetében ugyan ezekkel a paraméterekkel már 28 000 forinttól foglalható. A legdrágább szállásokat itt is a hotelek kínálják: a legdrágább hotel 137 500 forintért tud a négyfős családnak szállást biztosítani félpanzióval. Viszont az ezt követő két hotel 110 286 - 116 000 forintért már csak reggelit biztosít.

A szabályok betartása továbbra is fontos!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tájékoztatása szerint az elmúlt napokban rengeteg negatív hangvételű megkeresés érkezett a szállodákhoz az igazolvánnyal nem rendelkező személyektől. A szállodák csak végrehajtják a rendeleteket annak érdekében, hogy a bírságokat, esetleges hatósági bezárást elkerüljék, mert azt már nem élnék túl.

A felelősség a szálláshelyeket terheli, ezért az MSZÉSZ javasolja a jogkövető magatartást, annak érdekében, hogy a milliós bírságok, bezárások ne tegyék tönkre a vállalkozásokat, a vendégektől pedig megértést kérnek, hiszen a szálláshelyek nem önhatalmúlag írták elő a korlátozásokat. A Szövetség bízik abban, hogy a magas arányú átoltottság következtében javuló járványhelyzet mielőbbi teljes nyitást eredményez, s a szezonra már a tavalyihoz hasonló eredményeket érnek el a szállodák.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyart turisztikai ügynökség

szállás

szálláskörkép

foglalás

utazás

oltás

koronavírus