Fontos fejlesztés a Homokhátságon: meg akarják védeni a térséget az aszálytól

MTI   
  Megosztom
Fontos fejlesztés a Homokhátságon: meg akarják védeni a térséget az aszálytól

A Homokhátság vízpótlását segítő beruházás, a vajdasági Magyarkanizsa szennyvíztisztító-telepének korszerűsítése, valamint egy mobil árvízvédelmi fal beszerzése valósult meg egy magyar-szerb projekt keretében, amelyet csaknem 6 millió euróval (2,16 milliárd forint) támogatott az Európai Unió - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A fejlesztések költségeiből 628 ezer eurót a magyar állam támogatása fedezett, 418 ezer euró pedig a magyarkanizsai önkormányzat, illetve a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkárság által biztosított önerő volt.

A közlemény szerint a globális éghajlatváltozás fokozza a vízhiányos és vízben bővelkedő időszakok gyakoriságát, ami a magyar-szerb határ mindkét oldalán érezteti hatását, jelentős mértékben lecsökkent a rendelkezésre álló víz mennyisége.

A határ magyar oldalán 4,2 millió euróból megvalósuló beruházás a klímaváltozással sújtott dél-alföldi térség aszály elleni védelmét szolgálja. Ennek érdekében 32 távérzékelő állomásból álló aszálymonitoring-hálózat épült ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megye területén. Az állomásokat léghőmérsékletet és légnedvességet mérő szenzorral, talajnedvesség mérőkkel, valamint csapadékmérő műszerrel szerelték föl. Üzembe helyeztek két digitális ultrahangos áramlásmérőt is, amelyek nagy pontosságú vízhozammérést tesznek lehetővé a szivattyútelepek nyomóvezetékein. Az összegyűjtött adatok online hozzáférhetőek.

A projekt részeként 5,2 kilométerrel bővítették a Tiszát a Homokhátsággal összekötő, az első 18,8 kilométeres szakaszon már működőképes vízpótlási útvonalat. 531 méteren földalatti nyomócsövet építettek ki, a Domaszéki-főcsatornán három közbenső esésnövelő szivattyútelepet alakítottak ki, melyek feladata a tiszai öntözővíz továbbjuttatása a homokhátság magasabban fekvő területei felé. Ennek érdekében megemelték a főcsatorna két partján húzódó töltéseket és zsilipeket építettek.

A vajdasági oldalon növelték a magyarkanizsai szennyvíztisztító-telep kapacitását és tisztítási hatásfokát. Ezzel javul a Tisza vízminősége, a településen a talajvíz szintje, és csökken a környezeti terhelés. A tartományi vízgazdálkodási titkárság a projekt részeként beszerzett egy gyorsan telepíthető 2500 méter hosszú tömlős mobil árvízvédelmi falat, amely hatékony eszközt jelent az árvízi védekezés során. Ennek használatára kiképezték a magyarországi és vajdasági árvízvédelmi szakembereket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

homokhátság

fejlesztés

beruházás

klímaváltozás

aszály

aszálykár