Nyilvántartásba vette az energiahivatal az első aggregátorokat: új fejezet kezdődik a piacon

MTI   
  Megosztom
Nyilvántartásba vette az energiahivatal az első aggregátorokat: új fejezet kezdődik a piacon

Márciusban a nyers adat szerint 1,5 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százakkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított forgalom - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A forgalom éves összevetésű csökkenése nyolcadik hónapja tart. Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,0 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9 százalékkal csökkent. Egy év után ismét növekedésnek indult az üzemanyagforgalom, 2,1 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított értékesítés.

Az első negyedévben 3,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal mérséklődött.

Az üzletbezárások jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintették. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,8 százalékkal nőtt a forgalom. Csökkent a naptárhatástól megtisztított forgalom volumene 18,6 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben, 22,0 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk boltokban, 45,9 százalékkal a bútor és műszakicikk üzletekben és 48,2 százalékkal a textil-, ruházati cikkeket és lábbelit árusító helyeken, valamint 59,4 százalékkal a használtcikküzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 13 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 61,8 százalékkal bővült, 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,9 százalékkal nőttek. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1095 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 51 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott

- közölte a KSH.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

központi statisztikai hivatal

ksh

energiahivatal

aggregátor