Sorban állnak a magyarok a bankoknál: ezek most a legnépszerűbb hitelek

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sorban állnak a magyarok a bankoknál: ezek most a legnépszerűbb hitelek

Amióta a koronavírus világjárvány tavaly március óta erőteljes hatást gyakorol a magyar lakosság mindennapjaira, a hitelek felvétele iránt sem volt eget verő a lelkesedés. Azonban úgy tűnik, márciusban visszatért a magyarok bátorsága: a felvett lakáskölcsönök, személyi hitelek, és babaváró támogatások összege meghaladja a tavaly márciusi szintet, amire egy éve nem volt példa. A növekedés nemcsak lakáshitelek területén kiugró - hiszen ezt szinte borítékolni lehetett az otthonfelújítási hitel februári bevezetését követően -, a babaváró és személyi kölcsönök iránti kereslet is drasztikusan nőtt. Vajon mi hozhatta meg a magyar lakosság kedvét a hitelfelvételhez márciusban? Kifelé tartunk a válságból, vagy más áll a háttérben?

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, a hitelfelvételi kedv már februárban kezdett éledezni, amikor is a januári mélyponthoz képest 23,6 százalékkal több kölcsönt helyeztek ki a pénzintézetek. Bár voltak erősebb hónapok a járvány alatt, mint 2021 februárja, viszont végre azt lehetett látni, hogy megtört a szeptember óta csökkenő tendencia. A személyi kölcsönök terén pedig különösen pozitívak voltak a tél végi adatok, hiszen utoljára ennél több hitelt 2020 márciusában fizettek ki az ügyfeleknek a bankok. 2021 márciusára pedig még ezt is sikerült túlszárnyalni, 37,45 milliárdnyi folyósított személyi kölcsönnel.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint januárban még 23,1 milliárd, februárban 30,32 milliárd, márciusban pedig 37,45 milliárd forint volt a magyar háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek új szerződéseinek összege. Vagyis tavaszra újabb 23,5 százalékos havi növekedést láthattunk. Ez egyben azt is jelenti, hogy végre sikerült túlszárnyalni a tavaly márciusi adatokat - az utolsó olyan hónapét, amelyet még kevésbé érintett a koronavírus-járvány hitelezés szempontból (és amely után áprilisban sosem látott zuhanás következett).

Bár az éves szintű növekedés mindössze 1,4 százalékos, már az is hatalmas eredmény, hogy sikerült beérnie a hitelezésnek múlt évi, járvány előtti szintet. Viszont nemcsak a személyi kölcsönök terén láthatunk ilyen pozitív tendenciát: a babaváró kölcsönök kifolyósított összegei 14,8 százalékkal emelkedtek februárról márciusra, a lakáskölcsönök pedig 52,4 százalékkal! Az elmúlt bő négy évben nem volt soha ilyen mértékű az új szerződések összege egy hónapban: 104,72 milliárd forint.

Tavaly áprilisban három évvel vetette vissza a hitelezést a járvány, a lejtmenet pedig 2021 januárjában sem állt meg: igazi mélypontot hozott az évkezdés, ha a főbb lakossági hiteltípusok szerződéses összegeinek együttes értékét nézzük. Úgy tűnik, ez a csökkenő tendencia nemcsak hogy megtört februárban, de márciusban erőteljes felívelés kezdődött. Összesen csaknem 196 milliárdnyi hitelt adtak a háztartásoknak a bankok, szemben a februári kb. 146 milliárddal.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

bank

hitel

babaváró

személyi kölcsön

otthonfelújítási hitel