Akadoztak a mezőgazdasági munkák: az időjárás mellett a kártevők is pusztították a veteményt

Világgazdaság   
  Megosztom
Akadoztak a mezőgazdasági munkák: az időjárás mellett a kártevők is pusztították a veteményt

Nem tett jót a tél végi és kora tavaszi időjárás a mezőgazdasági munkáknak, ráadásul az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a hűvös időben a készültségi állapot elmaradt az előző évitől. A szakemberek szerint akkor a tervezett munkák mintegy 60 százalékát végezték el április közepéig, míg idén a tavaszra ütemezett vetéseknek csupán a 34,1 százalékán vannak túl az agrártermelők.

A zöldségfélék vetése 34,1 százalékon állt, a gabonafélék vetési állapota országosan 25,8 százalékos készültséget mutatott – az utóbbi egy évvel ezelőtt már csaknem 54 százalékos volt. A mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2021-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2,04 millió hektár körül alakul, ami szinte teljesen megegyezik az egy évvel ezelőtti tervekkel

- számolt be róla a Világgazdaság.

Ahogy írták, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szerint a tél végi melegebb időjárási viszonyok mellett a csapadék mennyisége is megfelelő volt, igaz, jókora területi különbségek alakultak ki. A kora tavaszi időszak viszont már erősen aszályos volt, az ennek nyomán fellépő vízhiány nagyon lelassította a növények fejlődését.

Helyenként fagyott is és áprilisban sok hűvös nap volt, ez pedig azt eredményezte, hogy az alacsony talajhőmérséklet kedvezőtlenül hatott a mezőgazdasági munkák végzésére. Nehezítette a termelők helyzetét, hogy az enyhe tél kedvezett a kártevők és a kórokozók túlélésének, emiatt növényegészségügyi problémák is jelentkeztek. A portál szerint a talajlakó kártevők okozta kár erősen megnőtt, ezért szükség volt a vegyszeres védekezésre.

A tavaszi vetésű gabona tervezett területe 1,13 millió hektár, ebből április 16-ig 293 ezer hektáron végeztek a vetéssel. A legelőrehaladottabb Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében volt a munka, itt több mint 50 százalékon, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében 8,2, illetve 13,2 százalékon állt az elvégzett munkák aránya. Kukoricát az előzetes jelzések szerint 994,7 ezer hektáron vetnek a gazdálkodók, ám április közepéig alig a tervezett terület negyedén, 232,8 ezer hektáron végeztek a munkával – bár a szakmabeliek állítják, hogy így sincsenek késésben a vetéssel. A tavaszi árpa 32,2 ezer hektárnyi és a tavaszi búza 8,3 ezer hektárnyi tervezett vetésterületén a gazdák szinte teljes egészében végeztek az előirányzott munkákkal. A napraforgó tervezett vetésterülete 650,1 ezer hektár, a gazdák 313,1 ezer hektáron, a terület 48,2 százalékán végezték el a munkát. A cukorrépa területe 12,3 ezer hektár lesz, melynek 80,1 százalékát vetették be április közepéig. A burgonya 2021-ben tervezett vetésterülete 8,7 ezer hektár körül alakul, és április közepéig a munka 52,3 százalékát fejezték be. A zöldségfélék vetésterülete várhatóan 54,2 ezer hektár lesz, ennek közel 35 százaléka Hajdú-Bihar megyében található. A csemegekukorica előirányzott vetésterülete 27,6 ezer hektár, a zöldborsóé 17,7 ezer hektár. A görögdinnye és a tökre oltott dinnye tervezett összes vetésterülete 3,9 ezer hektár, ami főként az alföldi régióra koncentrálódik

- számolt be róla a lap. Majd hozzátették, a jelentések szerint a vetés 14,6 százalékát fejezték be április közepéig.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

föld

mezőgazdasági munka

mezőgazdaság

vetés

időjárás

időjárás-változás