Botrány: a turizmuspénzek fű alatti kiosztása miatt távozott a Balatoni Kör alelnöke

24.hu   
  Megosztom
Botrány: a turizmuspénzek fű alatti kiosztása miatt távozott a Balatoni Kör alelnöke

„Nem voltam irigy rájuk, az zavart, hogy a tagtársaik szemébe hazudtak” - nyilatkozta Tóth Balázs, a Balatoni Kör korábbi alelnöke, aki most először úgy döntött, hogy beszél a szervezeten belüli botrányos történésekről. 

A Balatoni Kör még április végén Szilágyi Lajost, a Villa Gréta cukrászat vezetőjét választotta meg elnöknek – írta akkor az egyesület közleményében. Az elnökségbe azonban bekerült Laposa Bence is, aki január elején ajánlotta fel lemondását a Balatoni Kör, vagyis a balatoni vendéglátósok érdekvédelmi szervezetének éléről azt követően, hogy az egyesületben feszültséget okozott a turisztikai pénzek kiosztása. A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa érdekeltségei kapták ugyanis a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet egyik tanácsadója. Országos botrány kerekedett az ügyből, több tag is felháborodott a támogatási pénzek igazságtalan elosztása miatt, és kilépett a szervezetből. A Balatoni Kör új elnöksége aztán arra kérte őket, térjenek vissza az egyesületbe.

Köztük volt Tóth Balázs, a balatonlellei Yacht Club ügyvezetője is, aki azóta sem gondolta meg magát, végleg maga mögött hagyja a Balatoni Kört, amelynek korábban alenöke volt. A 24.hu-nak az ügyvezető beszél arról is, hogy Laposa Bence kiváló elnök volt, de miután hibázott, hátra kellett volna lépnie.

Tóth Balázst egyébként évekig a szervezet egyik motorjának tartották, a nevéhez fűződik például a GasztroPiknik sorozat. Senki sem gondolta volna korábban, hogy valaha kilép a Balatoni Körből.

Miért is alakult a Balatoni Kör?

A Balatoni Kör célja a balatoni vendéglátás minőségének javítása és az „egész évben Balaton” projekt megvalósítása. Tagjai minden hónapban egyszer összegyűltek, reggeliztek, beszélgettek. Tóth szerint az egyesület messze túlmutatott egy szakmai társaságon, baráti csapattá vált. Amikor belépett,  30-35 tagot számláltak, amikor a korábbi alelnök, már úgy ötvenen voltak. Állítása szerint nem volt széthúzás, irigység.

Tóth Balázsnak a mostani incidens során nem az volt a baja, hogy a balatoni régióba sok támogatás érkezik, és minőségi helyek kaptak pénzt kiváló célokra.

Tény ugyanakkor, hogy a támogatások odaítéléséből komoly felzúdulás lett. Tóth szerint Laposa kiváló elnök volt, de el kellett volna ismernie a hibáját, és a háttérbe lépni, ezzel meg lehetett volna előzni a még nagyobb botrányt.

- nyilatkozta. Tóthot arról is megkérdezte a lap, nem tartja-e inkorrektnek, hogy az MTÜ pályázat nélkül oszt ki százmilliós egyedi támogatásokat. Azt válaszolta: nem érzi visszásnak, ha egy érdekvédelmi szervezet magának vagy a tagjainak lobbizik támogatásért, feltéve, hogy ezt átlátható módon teszi.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható...

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton kör

turisztikai fejlesztés

turisztikai támogatások

laposa bence