Drága mulatság lesz idén: aligha várható hazai termés ebből a mézből

HelloVidék   
  Megosztom
Drága mulatság lesz idén: aligha várható hazai termés ebből a mézből

Az ország akácerdeiben a virágzás java oda lett a kora tavaszi fagyok miatt, így idén hiánycikk lehet az akácméz. A boltok polcain a drága import méz pótolja majd a hazai készletet.

A szélsőséges időjárás miatt az ország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott. Az akác esetében a koratavaszi virágzás adná a nektár java részét, emiatt idén hiánycikk lehet az akácmézből, írja a telex.hu.

A méhészek számára egyedüli reményt még a másododavirágzás ad, talán tudnak majd akkor nektárt pergetni a kaptárakból, de ehhez ideális időjárásra lenne szükség. Az utóbbi években viszont éppen az időjárás a legkiszámíthatatlanabb. A repcevirágzás még tart, ezen kívül a hársból és a napraforgóból kinyert mézhozamra számíthatnak a termelők.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint már tavaly sem volt bőséges hozam, de akkor a korábbi készletek miatt ez nem tűnt fel a vásárlóknak.

Ez idén viszont nem fog működni. Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz

– mondta Boross Péter, az OMME elnöke az RTL Híradójának.

A már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek, látja borúlátóan a jövőt Boross Péter. Így más megoldás nem lévén, idén a jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

méz

akácméz

méz árak

szélsőséges időjárás

akácfa

elfagyás

virágzás

korai