Elszabadultak az árak áprilisban: még mindig tart a horrorisztikus drágulás

MTI   
  Megosztom
Elszabadultak az árak áprilisban: még mindig tart a horrorisztikus drágulás

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. Utoljára 2012 decemberében volt 5 százalék az infláció.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciusban még 3,7 százalékos volt az infláció.

Utoljára 2012 decemberében volt 5 százalék az infláció. Elemzők 4,9 százalékos inflációt vártak áprilisra.

A járműüzemanyagok ára 39,2 százalékkal magasabb lett, annak ellenére is, hogy az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött. A dohánytermékek jövedéki adója április 1-jén tovább emelkedett, ami a termékcsoport árának 3,7 százalékos növekedését eredményezte márciushoz viszonyítva és 20,1 százalékkal emelte egy év alatt.

Az infláció alakulása Magyarországon, 1991-2021. január-április (Forrás: MTI)
Az infláció alakulása Magyarországon, 1991-2021. január-április (Forrás: MTI)

A maginfláció 3,1 százalékos volt, de ez éppen áprilistól a KSH új módszertana szerint nem tartalmazza a szeszesitalok és dohánytermékek árváltozását. A márciusi maginfláció 3,9 százalékos volt.

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint nyolc éve nem látott magasságba is szökhetett az áremelkedés üteme: áprilisra 4,9 százalékos éves inflációt várnak. Utoljára 2012 decemberében volt 5 százalék az infláció.

Az üzemanyagoknál jelentős bázishatás jelentkezhet, másrészt pedig a dohánytermékek újabb jövedéki adóemelése április elejére esett, ami szintén megdobja majd a drágulást.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ksh

drágulás

áremelkedés