Te is kérsz ingyenpénzt az otthonfelújításra? Így nem bukod el a milliós támogatást

Pénzcentrum   
  Megosztom
Te is kérsz ingyenpénzt az otthonfelújításra? Így nem bukod el a milliós támogatást

Év elejétől lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást, és februártól az ehhez kapcsolható hitelt. Az új konstrukciót már a bevetés előtt is nagy érdeklődés övezte, azóta pedig sokan döntöttek: idén belevágnak a felújításba. 2021. április 21-től módosítások léptek életbe, melyek a jogosultak és a finanszírozott munkák körét is kiszélesítették. Könnyítettek az igazolás feltételein, viszont szigorították a támogatások halmozásának lehetőségét. A Pénzcentrum most összegyűjtött minden fontos tudnivalót az otthonfelújítási támogatásról mindazok számára, akik csak most vágnak bele, akik most kezdik a felújítást, vagy akik már a számláikat nyújtják be.

A 2021. január 1-től igényelhető otthonfelújítási támogatás mértéke akár 3 millió forint is lehet, amennyiben az elvégzett felújítási, korszerűsítési munkálatok értéke eléri a 6 milliós értéket. A jogosultak olyan családok lehetnek, ahol saját tulajdonú lakóingatlanban 25 év alatti gyermeket nevelnek. Az igénylés 2022. december 31-éig nyújtható be, az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül. Mutatjuk, mire kell figyelni igényléskor, hitelfelvételkor, illetve igazoláskor - írja a Pénzcentrum.

Ki jogosult az otthonteremtési támogatásra?

A 518/2020-as kormányrendelet szerint a támogatást olyan nagykorú, cselekvőképes személy igényelheti, aki legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel saját háztartásában, magyar állampolgár vagy a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik, és legalább 1 éves (akár külföldi) tb-jogviszonya van legfeljebb 30 napos megszakítással (a felsőoktatási jogviszonyt, a gyedet, a nyugdíjasok kiegészítő tevékenységét vagy a katások tb-jét is figyelembe véve), valamint nem rendelkezik köztartozással.

Az igénylőnek nem kell házasnak lennie, azonban azonos lakóhellyel rendelkező házas- és élettársak csak együttes igénylőként igényelhetik a támogatást. A tb-jogviszonyra vonatkozó feltételt és az erről szóló igazolást elég egyiküknek teljesíteni, a nemleges köztartozásra vonatkozó nyilatkozatot viszont mindkettőjüknek meg kell tenni.

A kérelem benyújtásának időpontjában nyugdíjas igénylő akkor felel meg a feltételeknek, ha kiegészítő tevékenységet folytat, azaz valamely foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban keresőtevékenységet végez, továbbá, akkor is jogosul, ha végleges határozat alapján ápolási díjban, otthongondozási díjban részesül, vagy a kiskorú gyermeknek – akire tekintettel a támogatást igénybe kívánja venni – a rokona és a gyermek szüleinek halála miatt ő a kiskorú gyermek kirendelt gyámja.

A GYED, illetve GYES folyósítása alatt akkor minősül a Tbj.6. §-a szerint biztosítottnak, ha közben a foglalkoztatásra irányuló jogviszonya fennáll.

Biztosított minősül a mezőgazdasági őstermelő is, ha a mezőgazdasági őstermelőként figyelembe vehető időre az előírt járulékfizetés megtörtént, valamint az e tevékenységből származó jövedelme eléri a minimálbér 30%-át.

Együttes igénylők esetén, ha egyikük külföldön dolgozik, és a másik fél megfelel a biztosítotti feltételeknek, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. Egyedüli igénylőként, aki külföldön dolgozik, nem veheti igénybe a támogatást. Amennyiben korábban külföldön dolgozott, viszont az igénylés pillanatában már van magyar tb-jogviszonya, igényelheti.

Közfoglalkoztatottak (= közmunkások) nem igényelhetik a támogatást. Szintén nem jogosultak a támogatásra nevelőszülők, és azok, akik maguk után fizetik a tb-járulékot, illetve azok az egyéni vállalkozók sem, akik szüneteltetik a vállalkozást. (A biztosított, tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak a szünetelés ideje alatt a biztosítása is szünetel.)

Milyen esetben felel meg egy gyermek az igénylés feltételeinek?

Olyan gyermek után igényelhető a támogatás, aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke, 25 év alatti, vagy fogyatékossági támogatásra vagy vakok személyi járadékára jogosult, és az igénylővel közös lakóhellyel (vagyis állandó lakcímmel) rendelkezik a felújított ingatlanban.

A támogatás a még meg nem született, de 12. hetét már elért magzatra és felsőoktatásban tanuló vagy önálló munkaviszonyban álló gyermekre is igényelhető.

Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor a gyermeket nevelő fél igényelheti a támogatást, ha viszont mindketten nevelnek gyermeket, akkor a legfeljebb 3 milliós támogatás 50-50%-ára jogosultak. Az egyik fél lemondó nyilatkozattal azonban lemondhat a teljes összegről a másik szülő javára.

Milyen ingatlanra igényelhető az otthonfelújítási támogatás?

A kérelem benyújtható minden olyan lakóingatlan felújítása esetén, amely az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van nyilvántartva, illetve tanya vagy birtokközpont (nyaralóra tehát nem lehet igénybe venni!). Nem kizáró tényező a zártkerti ingatlan. Továbbá igaznak kell lennie az ingatlanra, hogy az igénylő és/vagy kiskorú gyermeke legalább 50%-os tulajdonában van (lízingelt vagy a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő ingatlanra tehát nem vehető fel).

Kitétel volt továbbá az eredeti rendelet szerint, hogy az ingatlan legalább egy éve az igénylő és legalább egy gyermeke lakóhelyéül szolgáljon, vagyis állandó lakcímük van benne (a számlákat ettől függetlenül korábban is el lehet kezdeni gyűjteni).

Ez alól eddig két kivétel volt:

  1. az egy évnél fiatalabb gyermekek esetében, és
  2. az éven belül vásárolt lakások esetében eltekintettek az egy éves elvárástól. Ezt a két kivételt egészítette ki a jogszabály egy újabb, harmadik lehetőséggel:
  3. az igénylő akkor is felújíthatja saját lakását – nem a szolgálati ingatlant -, amennyiben munkahelye miatt térítésmentesen szolgálati lakásban köteles lakni. Vagyis neki nem szükséges egy éve a felújítandó ingatlanban élnie, sőt a támogatás igénylésekor sem kell ott laknia. Ez a változás a módosítás hatálybalépésekor már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes lett.

Az ezeken kívüli esetben nem vehető fel a támogatás csak tartózkodási hely címén lévő vagy kizárólag a nagykorú gyermek tulajdonában lévő lakásra. Viszont másvalaki haszonélvezeti jogának fennállása, bejegyezett jelzálogjog vagy a már említett zártkerti besorolás nem kizáró tényező. Sőt, a lakóházzal azonos helyrajzi számon szereplő gazdasági épület, tároló vagy pince felújítása is támogatható.

A még fel nem épült otthonra nem vehető igénybe a támogatás, amíg az ingatlan-nyilvántartásba még nincs bejegyezve. Az eladott ingatlanra az új tulajdonos is ismét igényelheti az otthonfelújítási támogatást, de csak akkor, ha az új tulajdonos az előző igénylőnek nem a hozzátartozója.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható...

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

lakásfelújítás

lakásfelújítási támogatás