Elismerést kapott a város: klímabarát település díjat kapott a Szeged

MTI   
  Megosztom
Elismerést kapott a város: klímabarát település díjat kapott a Szeged

A Klímabarát Települések Szövetsége által tavaly meghirdetett pályázaton Szeged első helyezést ért el - Kaposvárral holtversenyben - a megyei jogú városok kategóriában, és elnyerte a Klímabarát település címet - közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint a díjat szerdán adták át a szövetség vezetői - Kovács Lajos elnök és Teveli-Horváth Dorottya szakmai vezető - Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek és Mihálik Edvin Zöld Város programért felelős tanácsnoknak.

Szegeden két évtizede zajlanak jelentős - összességében több tízmilliárd forint költségű - környezetvédelmi beruházások, amelyek sorából kiemelkedik a lakótelepi panelrekonstrukció. Ennek nyomán a szegedi panellakások háromnegyede újult meg, és csökkent ingatlanonként 40 százalékkal az energiafelhasználásuk. A nagy költségigényű programok sorába tartozik a villamos nagyprojekt is, amely teljesen új lendületet és pályát adott a szegedi elektromos közösségi közlekedésnek.

Szeged a kerékpárosok városa. A folyamatosan bővülő kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően már majdnem minden ötödik helyváltoztatás kerékpárral történik. 2018 óta több mint tíz kilométer kerékpárút és kerékpársáv épült a városban, és a fejlesztések folytatódnak.

Az önkormányzat klímavédelmi megfontolásból valamennyi intézmény felújításánál érvényesítette és érvényesíti az energiahatékonysági szempontokat. Szeged vállalásai között szerepel, hogy a 2008-as bázisévhez viszonyítva 2030-ra 40 százalékkal mérsékli a károsanyag-kibocsátását. Ennek érdekében zajlik az a 22 milliárd forintos program, amelyben a szegedi távfűtési rendszert állítják át geotermikus energiára. A geotermikus fűtési rendszernek köszönhetően évente 23 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe. Ezzel Reykjavík után Szegeden jön létre Európa második legnagyobb zöld távhőszolgáltató rendszere.

Szeged folyamatosan gyarapítja a faállományát, amelynek száma jelenleg nyolcvanezerre tehető. Bel- és külterületeken egyaránt fásít az önkormányzat, amely fontos feladatának tartja a város körüli véderdő telepítését a szállópor magas helyi koncentrációja miatt

- áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeged

klímabarát település

klímabarát

város

klímabarát települések szövetsége