Felújítanád otthonod, de nincs miből? Önerő nélkül is járhatnak az ingyenmilliók

Pénzcentrum   
  Megosztom
Felújítanád otthonod, de nincs miből? Önerő nélkül is járhatnak az ingyenmilliók

Az európai kormányok egyik legfontosabb, hosszú távú célkitűzése, hogy javulást érjenek el a folyamatosan romló demográfiai adatok terén, és minél több gyermek vállalására ösztönözzék a családokat. Magyarországon az otthonteremtési program hivatott arra, hogy támogassa a gyermeket nevelő szülőket, hogy megfelelő körülményeket biztosíthassanak számukra. A program egyik legújabb eleme a 2021 januárja óta elérhető otthonfelújítási támogatás, melynek keretében akár 3 millió forinttal is hozzá tud járulni az államkassza a már meglévő otthonok korszerűsítéséhez, felújításához. A támogatás maximális kihasználásához azonban 3 millió forintnyi önerő is szükséges, mely az otthonfelújítási kölcsön nevű konstrukció biztosít már számos hazai pénzintézetnél.

Nem csak Magyarország, de az egész európai kontinens társadalma öregszik, azaz kevés gyermek születik, az átlagéletkor pedig évről évre magasabb. Ez számos problémát felvet, gondoljunk csak az egyre nagyobb terhelésnek kitett egészségügyi ellátórendszerekre, vagy éppen a nyugdíjasainkra, akiket egyre kevesebb aktív dolgozó tart el a befizetett járulékokból. Éppen ezért kormányok egyik legfontosabb célkitűzése, hogy javítsák a folyamatosan romló demográfiai görbéket, és minél több gyermek vállalására ösztönözzék a családokat.

A magyar kormány egy komplex családtámogatási programot dolgozott ki a probléma orvoslására, melynek részeként a korábbi években elérhető lett a CSOK, a CSOK mellé felvehető kedvezményes kamatozású kamattámogatott hitel, a falusi CSOK, az adó-visszatérítési támogatás, a Babaváró hitelt, de ugyanennek az intézkedéscsomagba tartozik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége, a nagyszülői gyed bevezetése, legújabb eleme pedig a tavaly év végén bejelentett és 2021. január 1-től elérhető otthonfelújítási támogatás - írja a Pénzcentrum.

Ez azoknak a legalább egy gyermeket nevelő, vagy gyermeket váró családoknak szól, akik már rendelkeznek saját otthonnal, és azt szeretnék korszerűsíteni, szépíteni.

6 milliónak a fele 3 millió forint

A támogatás keretében maximum 3 millió forintot lehet igényelni, de természetesen ennél kisebb összeg is kérhető, melyet az anyagköltségekre, illetve a munkadíjakra lehet elkölteni fele-fele arányban. Ez azt jelenti, hogy aki kihasználná a maximális támogatási keretet, annak legalább 6 millió forintot kell előteremtenie, hogy előfinanszírozhassa a munkálatokat, majd később az elköltött összeg felét a számlák ellenében tudja visszaigényelni az Államkincstártól.

Az otthonfelújítási támogatás az alábbi, számlával igazolt tevékenységek után vehető igénybe:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását.
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
  • kerítés építése,
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
  • térburkolat készítése, cseréje,
  • télikert kialakítása,
  • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül - a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
  • alapozási szerkezet megerősítése,
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.
  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint
  • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.

Megtakarítás szempontjából azonban nem állnak túl jól a magyarok: 31 százalékának nincs semmilyen megtakarítása, ez az arány ráadásul a 40-59 évek körében 40 százalék, és ezzel megelőzik még a fiatalabb, 25-39 éves kört is, ahol 31 százalékos ez a mutató. A gyerekes családok pedig mindössze 45 százaléka képes valamekkora összeget elkülöníteni havi rendszerességgel.

Felismerve ezt a problémát, azok számára, akik nem rendelkeznek a felújítások elvégzéséhez szükséges saját forrással, otthonfelújítási hitel érhető el a 17/2016. (II.10.) kormányrendelet 14b. alcíme szerint. Ez 2021 február 1-je óta már számos hazai hitelintézetnél elérhető.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható...

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

lakásfelújítási támogatás

hitel

csok