Orbán Viktor: tovább kell növelni a családtámogatásokat

MTI   
  Megosztom
Orbán Viktor: tovább kell növelni a családtámogatásokat

Legkorábban Magyarország térhet vissza Európában a normális élethez, de ez nem jelenti azt, hogy a járvány megszűnt volna - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor azt kérte, mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyek a biztonságos élethez szükségesek.

Eddig 4 483 598 magyar ember kapta meg az első oltást. Még májusban - egyesek szerint pünkösd környékén - elérheti az ötmilliót a beoltottak száma, ekkor lehet feloldani a esküvőkre, nagyobb rendezvényekre és a kijárási tilalomra vonatkozó korlátozásokat

- mondta a miniszterelnök, majd hozzátette bizonyos tömegrendezvényeken azonban augusztus elejéig, közepéig nem lehet részt venni védettségi igazolvány nélkül.

A regisztráltak száma alapján nem lehetetlen, hogy a beoltottak száma eléri a hatmilliót, de csak az embereken múlik, egyéni döntésük és felelősségük, hogy felveszik-e az oltást

- hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő az átoltottsági mutatókat - amelyek szerint Magyarország jelenleg a világon a tizedik, Európában pedig az első ebben a tekintetben - úgy értékelte: szép eredmény, ez azonban egy speciális verseny és nem szabad úgy tekinteni rá, mintha nem a magyar emberek életéért folyna.

Hangsúlyozta, nem szabad engedni, hogy a versenyszellem fontosabb legyen, mint a verseny tétje, az emberélet. Arra is figyelmeztetett, nem sikerült mindenkit megmenteni, "komoly veszteségeink vannak", ezért miközben arról beszélnek, hogy az oltásban elsők vagyunk, az együttérzésnek, a fájdalom elviselésében nyújtott segítségnek továbbra első helyen kell maradnia.

Orbán Viktor szerint az oltások tekintetében a nyugat-európai országok egy-két hónappal Magyarország mögött vannak, és nincs másik uniós állam, ahol olyan "plázaszerű kiszolgálás lenne" vakcinákból, mint Magyarországon. Mutatott rá a kormányfő, aki egyben köszönetet mondott a fiataloknak, hogy több mint felük jelentkezett az oltásra.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy a kormány vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoportjának jelentése szerint egy esetlegesen szükséges harmadik oltáshoz kellő oltóanyag "már a zsákban van", így ha kell harmadik oltás, akkor ősszel és a jövő év első negyedévében ennek eleget tudnak tenni.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az ország biztonságérzetét növeli az, amit Karikó Katalin kutatóbiológustól, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójától hallott csütörtöki találkozójukon.

A kormányfő a gazdasági adatokra rátérve kiemelte, Magyarország a foglalkoztatásban elérte azt a szintet, ahol a válság előtt volt. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság teljesítményéhez nagy mértékben hozzájárult az orvosok és ápolók gyógyító munkája is, hiszen mindenkit, aki "emberi számítás szerint meggyógyítható volt", meggyógyítottak. Elmondta, jelenleg 2600 beteg van már csak kórházban, 338-an vannak lélegeztetőgépen és 608 ezer a gyógyultak száma.

A jövő évi költségvetést a miniszterelnök szerint Varga Mihály pénzügyminiszter "jól összerakta", "jól összedrótozta", hiszen olyan kiadásokra is vállalkozik a büdzsé, mint a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaépítése, nyugdíjprémium fizetése és a munkát vállaló 25 év alattiak adómentessége.

Kijelentette, a 2022-es költségvetés alkalmas arra, hogy Magyarország európai összehasonlításban kiemelkedő növekedési pályára álljon, így erősebben kerülhet ki a válságból, mint amilyen állapotban belekerült.

Orbán Viktor kitért arra is, tovább kell növelni a családtámogatásokat, a gyermekek után adókedvezményt és egyéb támogatásokat is kell adni ahhoz, hogy egy család anyagilag is kiszámíthatóan jobban járjon, ha több gyermeket vállal, mint ha nem.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

orbán vikor

gazdaság

családtámogatás

oltás