Orbán Viktor: tovább kell növelni a családtámogatásokat

MTI   
  Megosztom
Orbán Viktor: tovább kell növelni a családtámogatásokat

Legkorábban Magyarország térhet vissza Európában a normális élethez, de ez nem jelenti azt, hogy a járvány megszűnt volna - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor azt kérte, mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyek a biztonságos élethez szükségesek.

Eddig 4 483 598 magyar ember kapta meg az első oltást. Még májusban - egyesek szerint pünkösd környékén - elérheti az ötmilliót a beoltottak száma, ekkor lehet feloldani a esküvőkre, nagyobb rendezvényekre és a kijárási tilalomra vonatkozó korlátozásokat

- mondta a miniszterelnök, majd hozzátette bizonyos tömegrendezvényeken azonban augusztus elejéig, közepéig nem lehet részt venni védettségi igazolvány nélkül.

A regisztráltak száma alapján nem lehetetlen, hogy a beoltottak száma eléri a hatmilliót, de csak az embereken múlik, egyéni döntésük és felelősségük, hogy felveszik-e az oltást

- hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő az átoltottsági mutatókat - amelyek szerint Magyarország jelenleg a világon a tizedik, Európában pedig az első ebben a tekintetben - úgy értékelte: szép eredmény, ez azonban egy speciális verseny és nem szabad úgy tekinteni rá, mintha nem a magyar emberek életéért folyna.

Hangsúlyozta, nem szabad engedni, hogy a versenyszellem fontosabb legyen, mint a verseny tétje, az emberélet. Arra is figyelmeztetett, nem sikerült mindenkit megmenteni, "komoly veszteségeink vannak", ezért miközben arról beszélnek, hogy az oltásban elsők vagyunk, az együttérzésnek, a fájdalom elviselésében nyújtott segítségnek továbbra első helyen kell maradnia.

Orbán Viktor szerint az oltások tekintetében a nyugat-európai országok egy-két hónappal Magyarország mögött vannak, és nincs másik uniós állam, ahol olyan "plázaszerű kiszolgálás lenne" vakcinákból, mint Magyarországon. Mutatott rá a kormányfő, aki egyben köszönetet mondott a fiataloknak, hogy több mint felük jelentkezett az oltásra.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy a kormány vakcinagazdálkodással foglalkozó munkacsoportjának jelentése szerint egy esetlegesen szükséges harmadik oltáshoz kellő oltóanyag "már a zsákban van", így ha kell harmadik oltás, akkor ősszel és a jövő év első negyedévében ennek eleget tudnak tenni.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az ország biztonságérzetét növeli az, amit Karikó Katalin kutatóbiológustól, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójától hallott csütörtöki találkozójukon.

A kormányfő a gazdasági adatokra rátérve kiemelte, Magyarország a foglalkoztatásban elérte azt a szintet, ahol a válság előtt volt. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság teljesítményéhez nagy mértékben hozzájárult az orvosok és ápolók gyógyító munkája is, hiszen mindenkit, aki "emberi számítás szerint meggyógyítható volt", meggyógyítottak. Elmondta, jelenleg 2600 beteg van már csak kórházban, 338-an vannak lélegeztetőgépen és 608 ezer a gyógyultak száma.

A jövő évi költségvetést a miniszterelnök szerint Varga Mihály pénzügyminiszter "jól összerakta", "jól összedrótozta", hiszen olyan kiadásokra is vállalkozik a büdzsé, mint a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaépítése, nyugdíjprémium fizetése és a munkát vállaló 25 év alattiak adómentessége.

Kijelentette, a 2022-es költségvetés alkalmas arra, hogy Magyarország európai összehasonlításban kiemelkedő növekedési pályára álljon, így erősebben kerülhet ki a válságból, mint amilyen állapotban belekerült.

Orbán Viktor kitért arra is, tovább kell növelni a családtámogatásokat, a gyermekek után adókedvezményt és egyéb támogatásokat is kell adni ahhoz, hogy egy család anyagilag is kiszámíthatóan jobban járjon, ha több gyermeket vállal, mint ha nem.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

orbán vikor

gazdaság

családtámogatás

oltás