Horror áron szerezhetünk jogosítványt: mutatjuk a részleteket

Pénzcentrum   
  Megosztom
Horror áron szerezhetünk jogosítványt: mutatjuk a részleteket

Az autóvezetői tanfolyamok ára nagyon elszállt az utóbbi években, a szakértő szerint az óradíjak megduplázódtak. De nem csak emiatt és a drágább benzin miatt kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki jogosítványt szeretne: ma a B-kategóriás vezetői engedély megszerzése alsó hangon 300 ezer forintba kerül itthon.

Az autóvezetői tanfolyam ára megugrott az utóbbi években: a szakértő szerint az óradíjak gyakorlatilag megduplázódtak. Pető Attila közlekedési szakember ugyanakkor kiemelte, hogy most került "értékére" a jogosítvány Magyarországon, régebben nagyon nyomott áron dolgoztak az iskolák és az oktatók. Aki ma B-kategóriás vezetői engedélyt szeretne, alsó hangon 300 ezer forinttal kell kalkulálnia, ha nem bukik meg a KRESZ-vizsgán vagy a forgalomban, írja a penzcentrum.hu.

A KSH adatai szerint 10 év alatt 60 százalékot emelkedett a tarifa az autóvezetői tanfolyamon, aminek 2020-ban az átlagára 210 900 forint volt, mialatt ugyanezért 2010-ben még csak 132 170 forintot kellett fizetni. 2000-ben pedig még csak 66 670 forintba került jogosítványt szerezni itthon.

Vajon mi áll az áremelkedés hátterében? Elsőre az üzemanyag-drágulást okoljuk: hisz azzal közlekedik. A jogszabályok értelmében pedig minden tanulóvezetőnek legalább 30 órát le kell vezetnie, mielőtt forgalmi vizsgára mehet, ha pedig elbukjuk a vizsgát, akkor az újabb próbálkozás előtt ismét órákat kell venni az oktatótól.

De az üzemanyagár csak nagyon kis része az egésznek. 10 év alatt a benzin átlagára csupán 6,85 százalékkal emelkedett a KSH szerint - 336 forintról 359 forintra -, a gázolaj pedig 16,25 százalékkal került többe 2020-ban, mint 10 évvel korábban - 320 forintról 372-re drágult.

Ráadásul 2010 óta négy évben volt olcsóbb a benzin, mint tavaly (2012 és 2014 között bőven 400 forint felett volt az átlagár), a gázolaj pedig csak 2010-ben és 2016-ban volt olcsóbb, mint a tavalyi évben. Ezzel szemben az autóvezetői tanfolyamok ára gyakorlatilag konstans növekedett.

Az egyik legnagyobb alkuszcég árindexe szerint 2016 februárja és idén február között 52,8 százalékkal emelkedtek a kötelező biztosítások díjai.

A tanfolyamon kívül is fizetünk

A tanfolyamokon leginkább a vezetési óradíjak emelkedtek meg, ma már átlagosan 6000 forintot egy óra.

A jogsi megszerzéséhez minimum 30 órát kell vezetni, ami felszorozva 180 ezer Ft, az elméleti tanfolyam 30 és 60 ezer forint közötti áron mozog, attól függ, hogy jelenléti, vagy internetes az oktatás - a tantermi KRESZ-tanfolyam drágább. Emellett szinte minden iskola felszámol 20-30 ezer forint adminisztrációs díjat, hiszen ők intézik a vizsgaidőpontot a tanuló helyett, vezetik a nyilvántartásokat.

Így nagyjából 250 ezer forintra rúg az összeg, és akkor még nem egy drága iskoláról van szó. Ráadásul ott vannak még a vizsgadíjak, az orvosi vizsgálatot, az elsősegély tanfolyam. Ezekre még elmegy az nagyjából 50 ezer forint.

A cikk további része itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jogosítvány

pénzcentrum

drágulás

ár

emelkedés

üzemanyagok

vizsga

vizsgadíj

oktató

vezetésoktatás

vezetői engedély