Mi lesz így az új kenyérrel? Kettészakadt az ország búzafronton, bajban a magyar gazdák

Agrárszektor   
  Megosztom
Mi lesz így az új kenyérrel? Kettészakadt az ország búzafronton, bajban a magyar gazdák

Amíg az ország nyugati felében minden a legnagyobb rendben van, a keleti oldalon már a vetéssel is meg kellett küzdenie a gazdáknak. A csapadékos vetési időszakot követő enyhe tél és hideg tavasz sem könnyítették meg a növénytermesztők helyzetét. Az Agrárszektor több gazdát is megkérdezett arról, hogy milyen éve volt eddig az őszi búzának Magyarországon, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük, valamint arról, hogy milyen hozamra számítanak idén

2021 tavasza eddig nem volt kegyes a mezőgazdasági szereplőkhöz. A fagyok és a hideg, esős idő egyaránt sújtotta a gyümölcstermesztőket és a méhészeket is, de repcetermesztőknek se volt könnyű dolguk, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

Május közepén járunk, amikor a búzának már a kalászolás állapotában kellene lennie. Ezzel szemben a kedvezőtlen időjárásból, az enyhe télből és a fagyos tavaszból kifolyólag idén minden megcsúszott egy-két héttel. Ez a növényvédelmi kezeléseknél is látható, van, ahol még épp csak most fejezték be az első gombaölőszeres kezelést, máshol meg már a másodikat tervezik. Az Agrárszektor ezért ismét megkérdezte a gazdákat, hogy látják, milyen éve volt eddig az őszi búzának Magyarországon, és mi várható a továbbiakban, különös tekintettel a növényvédelmet és a várható termést illetően.

Guti Rudolf, a tarpai Guti és Fiai Bt. egyik névadója kérdésünkre elmondta, hogy 2020 őszén, bár 70 hektáron szerettek volna, a kedvezőtlen időjárás miatt végül csak 30 hektáron sikerült búzát vetniük, a többi vetőmag áll a raktárukban. A folyamatos esőzések miatt a földek olyan állapotban voltak, hogy nem is tudták vetőgéppel kijuttatni arra a 30 hektárra a magokat, hanem csak a trágyaszóróval. A szabolcsi szakember elárulta, hogy búza jelenleg jó állapotban van, az első gombaölőszeres kezelésen és műtrágyázáson már túl vannak, és most kellene megint kondícionálni a növényeket, már ha engedné az időjárás. Guti Rudolf beszélt arról is, hogy folyamatosan védekeznek a kártevők ellen, és ha a következő napokban sikerül a tervezett növényvédelmi beavatkozásokat megejteni, az a terméshozamokra is jó hatással lesz. Egészen pontosan ezen fog múlni, hogy fel tudják-e tornászni 4 tonnáról 6 tonnára a hektáronkénti termésmennyiséget. Guti Rudolf szerint ugyanez a helyzet gyümölcsösökben is.

A Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt.-től Lénárt Mihály agronómus megkeresésünkre elmondta, hogy idén 650 hektáron vetettek búzát, bár nagyon megszenvedtek vele. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei vállalkozásnál a terület mintegy 73%-án műtrágyaszóróval tudták csak kijuttatni a vetőmagokat, amiket aztán tárcsával forgattak be a földbe, így a szakember szerint nem igazán beszélhetnek vetésről idén. A telet jól viselte a búza, jelenleg a kalászhányás kapujában van az állomány. Lénárt Mihály az Agrárszektor kérdésére elismerte, hogy szerencsés helyzetben vannak, mert időben el tudták végezni a gyomirtást, és a táblák 1-2 alkalommal kaptak fejtrágyát is. A május 11-én befejezett gyomirtással egy időben gombaölőt is kijuttattak, ami további okot adott a nyugalomra. Az agronómus beszélt arról is, hogy a kalászvédelem során automatikusan fognak rovarölő szert is használni, de egyelőre úgy fest, kártevőfronton nem lesz nagy gond. A vetésfehérítő bogarak a hideg tavaszi időjárásnak köszönhetően nem robbanásszerűen, nem egyszerre jelentkeztek, így védekezni is egyszerűbb lesz ellenük. Lénárt Mihály elmondta, hogy 4-5 tonnára számítanak hektáronként, de szerinte a végső eredmény közelebb lesz az 5 tonnához. Az agronómus büszkén jegyezte meg, hogy az árpavetésük is rendkívül ígéretes, igaz, annak a zöme ténylegesen vetéssel került a földbe.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

búza minőség

búzatermés