Miért nincs "valódi" marhahús a magyar piacon? Ki nem találod, hova kerül

Agrárszektor   
  Megosztom
Miért nincs valódi marhahús a magyar piacon? Ki nem találod, hova kerül

A fiatal bika termelői ára idén áprilisban 752 forint/kilogramm hasított meleg súly volt, ami 4,6%-os csökkenést jelent 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR) adatai szerint. A vágóüsző ára 6,5%-kal, a vágótehéné 8,5%-kal emelkedett a vizsgált időszakban.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 107 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021. január-februárban, 5,4%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét. A legnagyobb piacok Izrael (7,5 ezer tonna) és Ghána (7,3 ezer tonna) voltak. A Ghánába szállított mennyiség csaknem 10%-kal, az Izraelbe kerülő 1%-kal csökkent – tudta meg az Agrárszektor a NAIK PÁIR kiadványából.

Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 19%-kal 51,5 ezer tonnára emelkedett 2021. január-februárban a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest. Ez az adat sem tartalmazza az Egyesült Királyságból származó mennyiséget. A behozatal 87%-a Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,74 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 márciusában, vagyis 4,8%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 5,4%-kal, az üsző „R3” ára 3,8%-kal emelkedett a vizsgált időszakban.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 51%-kal emelkedett 2021. január-februárban a 2020-as év hasonló időszakához képest. Januárban ez az indikátor még csak 34%-os növekedést mutatott az előző év hasonló időszakához képest. A növekedésről és annak valószínűsíthető okairól az Agrárszektor is beszámolt.

Az élőmarha-export során az ország főbb partnerei Ausztria, Spanyolország és Horvátország voltak. Magyarország élőmarha-importja 2%-kal nőtt az idei év első két hónapjában a tavalyi év azonos hónapjában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha 43%-a Romániából és Hollandiából származott. A marhahúsexport mennyisége 16%-kal, értéke 17%-kal mérséklődött ugyanekkor. A marhahúsimport volumene 26%-kal, értéke 10%-kal csökkent.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szarvasmarha

állattenyésztés

hús ára

mezőgazdasági felvásárlási ár