Nagy segítség a bajban a magyar fejlesztés: áttörést hozhat a rák kezelésében

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy segítség a bajban a magyar fejlesztés: áttörést hozhat a rák kezelésében

Áttörést hozhat egy többszázmillió forintos fejlesztés a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében; az innovatív magyar egészségügyi cég által kifejlesztett nyomjelző anyag ugyanis a betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki.

Áttörést hozhat egy folyamatban lévő fejlesztés a prosztatarákkal diagnosztizáltak életében, az innovatív magyar egészségügyi cég, a Pozitron-Diagnosztika Központ 18F-JK-PSMA-7 elnevezésű „nyomjelzője”, ugyanis a prosztatarákos betegeknél az áttéteket minden eddigi módszernél pontosabban mutatja ki. A speciális „nyomjelző” használata a PET/CT-vizsgálatoknál a daganatok hatékony diagnosztikájának érezhető hiányát pótolja. E nyomjelzőt a cég saját laboratóriumában, saját részecskegyorsítójával állítja elő. Az élenjáró egészségügyi fejlesztés révén a régióban elsők között Magyarországon lehetőség nyílt a nagy pontosságú PSMA-specifikus nyomjelző anyag alkalmazására a prosztatadaganatos betegek kivizsgálásában.

A statisztikák szerint a prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált daganata, és az ötödik vezető halálok, ahogy az öregedő európai társadalmakra általában jellemzően. Évente 5-6000 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak, a radikális műtéten átesettek egyharmadánál azonban a sebészi- vagy sugárterápiát követően kiújul a betegség.

Az egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is támogatja. A 2023 februárjában záródó projekt összköltsége 770 millió forintra tehető, a saját forrás pedig 385 millió forint, így a támogatási intenzitása 50%, melynek várható megtérülése 7-8 év.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

prosztatagyulladás

rák

prosztatarák

diagnosztika

áttörés

innováció

nemzeti kutatás

fejlesztés innovációs hivatal statisztikák