Nőttek a bérek márciusban: mutatjuk, mennyi volt a bruttó átlagkereset

HelloVidék   
  Megosztom
Nőttek a bérek márciusban: mutatjuk, mennyi volt a bruttó átlagkereset

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint 8,7 százalékkal nőttek a bruttó bérek márciusban, a járvány és az alacsonyabb minimálbéremelés ellenére az idei évben is erős bérdinamika látszik kibontakozni. 2017 óta pedig 52,2 százalék a rendszeres bérek növekedése.

A vizsgált hónapban a bruttó átlagkereset 435 200 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében, míg a nettó átlagkereset 298 100 forinton állt. Közfoglalkoztatás nélkül a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset 445 600 forint volt a hónapban. A nettó bérek szintén 8,7 százalékkal emelkedtek, a reálbérek növekedése pedig 4,8 százalék volt a hónapban.

A bérdinamika alapfolyamatait meghatározó és így a monetáris politika szempontjából is kiemelt mutató, a rendszeres bérek növekedése 8,5 százalék volt a hónapban az előző havi 10,7 százalék után. A közszféra bérnövekedése 11 százalék volt a hónapban, így erőteljesen látszanak az közszolgálati ágazati béremelések.

A 2022. januártól további 30 százalékkal emelkedő egészségügyi szakdolgozói bérek, illetve az idén januártól évenként kiugró mértékben növekvő orvosi bérek érdemben támogatják majd a dinamikát, ahogy a tavaly júliustól hatályba lépett 10 százalékos pedagógus béremelés is. A nemzetgazdaságban alkalmazásban állók létszáma 0,7 százalékkos éves növekedést mutatott a hónapban az előző havi 0,9 százalékos csökkenés után, ami mindenképpen erőteljes fundamentális váltás.

Az erőteljes várakozások ellenére az idei évben sem látszik szinte semmilyen lassulás a béremelkedésben, a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében, illetve az inflációs környezet figyelembevétele miatt továbbra is aktív béremelésre „kényszerülnek” a munkaadók, így a megszokott módon üzemelő szektorokban változatlanul erőteljes a bérdinamika, az egészségügyben pedig közel 40 százalékkal emelkedtek a bérek a hónapban.

A „kettészakadtság” az idei első negyedévig azonban minden bizonnyal jelen volt a hazai munkaerőpiacon, bár a megszokott módon üzemelő szektorokban dolgozók létszáma jelentősen meghaladja az korlátozásokkal érintettekét és májustól kezdve a turizmus-vendéglátás, illetve a szolgáltatások területén is visszatér a korábbi, sőt várhatóan a korábbinál erőteljesebb bérdinamika. A tavalyi évben még jelentős segítséget nyújtó erőteljes minimálbéremelés az idei évben kevésbé fog támaszt jelenteni, bár ennek a hatása egyelőre alig látszik a bérdinamikában.

Az év második felétől az elhalasztott kereslet következtében akár a pandémia előtti szintet is meghaladó lehet a munkaerő-kereslet és a bérverseny a helyreállással próbálkozó szektorokban, ami tovább erősítheti az idei bérdinamikát.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

béremelkedés

bérek

bruttó bér

nettó kereset

takarékbank