Bepörgött a lakáspiac: rengeteg használt lakás cserélt gazdát májusban

HelloVidék   
  Megosztom
Bepörgött a lakáspiac: rengeteg használt lakás cserélt gazdát májusban

Élénkülőben van a használt lakóingatlanok országos piaca, legalábbis erre utalnak a májusi adatok. Az ingatlan.com becslése szerint összesen 11 800 használt lakás és ház adásvételére került sor a hónapban. Ez 32 százalékos növekedést jelent tavaly májushoz képest.

Élénkülés a mélyponthoz képest

A jelentős, 32 százalékos növekedés jelentős részben a tavaly májusi alacsonyabb értékeknek köszönhető. A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként ugyanis még 2020 májusában is a szokásosnál kevesebb adásvétel történt. A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már élénkebb a lakáspiac

- mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

A 11 800 tranzakció már megközelíti a koronavírus-járvány előtti 2019-es év átlagát. Akkor ugyanis a magánszemélyek között összesen közel 146 ezer használt lakás cserélt gazdát, vagyis havi átlagban alig több mint 12 ezer tranzakció volt a piacon

- tette hozzá.

Nőtt a kereslet és kínálat is

Az élénkülésre utal továbbá a kereslet és a kínálat növekedése éves összevetésben. A portál adatai szerint májusban több mint 37 ezer eladó használt lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 10,3 százalékos emelkedést jelent. A kínálatbővülés mellett a kereslet is fokozódott az ingatlanhirdetési portálon: tavaly májushoz képest 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó használt lakások és házak hirdetéseire.

A szakember elmondta, hogy a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei - például a lakásfelújítási program és a csok-os vásárlók illetékmentessége - támaszt ad a keresletnek. Emellett pedig a pandémia alatt elhalasztott lakásvásárlások pótlása is hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakáspiac

használt ingatlanok

használt lakás

használt lakás piac