Brutálisan jó évet zártak a Magyar Bankholding tagbankjai: kiugró növekedést értek el 2020-ban

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan jó évet zártak a Magyar Bankholding tagbankjai: kiugró növekedést értek el 2020-ban

A pandémiás helyzet okozta válság ellenére a Magyar Bankholdinghoz tartozó bankok aggregált mérlegfőösszege a hazai piacon messze a legnagyobb mértékben, közel ötven százalékkal nőtt tavaly, ezzel a bankcsoport megerősítette második helyét a hazai hitelintézeti piacon. A betétállomány bővítésében a Magyar Bankholding tagjai szintén kiemelkedően teljesítettek, amelyek a hitelkihelyezéseket is jelentősen növelni tudták. A következő években a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesítésével az üzleti mutatók javulása várható, a működési költségek csökkentése mellett.

A Magyar Bankholding tagbankjai az előzetes adatok alapján 2020-ban 47 százalékkal növelték aggregált mérlegfőösszegüket az egy évvel korábbihoz képest, amely a 22,9 százalékos piaci átlag több mint kétszerese. A Magyar Bankholding mindhárom tagja, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport külön-külön is kimagasló növekedést és piacrész-gyarapodást ért el a tavalyi évben.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó bankok aggregált mérlegfőösszegének jelentős emelkedésében komoly szerepet játszott az erőteljes betétgyűjtési és hitelezési aktivitás. A bankcsoport ügyfelei tavaly csaknem 30 százalékkal bővítették betétállományukat a tagbankoknál, ami jelentősen meghaladta a hazai piac 23,2 százalékos átlagát. Tagbankjainak aggregált betétállománya alapján a Magyar Bankholding tagbankjainak piaci részesedése 2020 végére 18,1 százalékra emelkedett.

A három hitelintézet összesen több mint 13 százalékkal gyarapította aggregált hitelállományát 2020-ban, ezzel a Magyar Bankholding 16,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai piacon. Jelentős volt a tagbankok kihelyezése a Széchenyi Kártya új hiteltermékeinél is, ahol jelenleg együttesen 35,6 százalékos piaci részesedést birtokolnak, míg a korábbi Széchenyi Kártya termékek kihelyezésében tagbankjai révén a bankcsoport 73 százalékos részesedéssel továbbra is élen jár a piacon.

A törlesztési moratórium, a Magyar Nemzeti Bank likviditásbővítő intézkedései, az ügyfélhitelek és ügyfélbetétek növekedése is jelentős befolyást gyakoroltak a magyar bankpiac 2020-as mérlegére. A Magyar Bankholding tagbankjai hatékonyan éltek a kormányzati és jegybanki lehetőségekkel, különösen a Növekedési Hitelprogrammal, amely szintén jelentős segítséget nyújtott az ügyfelek részére a nehéz gazdasági környezetben. Az állományok érdemi bővülését a babaváró hitelek népszerűsége, a vállalkozások számára megnyíló új hitelkonstrukciók, az elhalasztott fogyasztás, valamint a járványhelyzet miatti óvatosság és kockázatkerülés is támogatta.

Bár a hazai bankpiac alapvető működéséhez kapcsolódó bevételek a működési költségeket meghaladó ütemben bővültek, 2020-ban jelentősen, 58 százalékkal esett vissza a teljes magyarországi bankszektor eredménye, amit majdnem teljes egészében a kockázati költségek növekedése (az értékvesztés- és céltartalékképzés nettó eredményhatása) okozott. A Magyar Bankholding tagbankjainak aggregált adózott eredménye tavaly 14 milliárd forintra csökkent, ebből a kockázati költségek nettó 60 milliárd forinttal rontották a bankcsoport hitelintézeteinek pénzügyi teljesítményét.

A Magyar Bankholdinghoz tartozó társaságok egyéb pénzügyi szektorokban is meghatározó szerepet töltenek be: a csoport lízingtársaságai a válságból fakadó visszaesés ellenére 30 százalékos részesedésükkel változatlanul első helyen állnak a hazai lízingpiacon a finanszírozott összeg nagysága alapján. A bankcsoport saját jelzálogbankja, a Takarék Jelzálogbank közel 20 százalékos részesedésével a második legnagyobb, egyben a legtöbb banki partnert kiszolgáló refinanszírozó. A Magyar Bankholdinghoz tartozik továbbá a három nagy egészségpénztár egyike, az MKB-Pannónia, amelynek piaci részesedése 22 százalékot tesz ki.

Tavalyi eredményeink azt mutatják, hogy a három, külön-külön is erős hazai hitelintézet már most minden piaci szegmensben meghatározó, vagy piacvezető szereplő, akik jól kiegészítik egymást. Hárman együtt Magyarország legmodernebb, leginkább digitalizált bankját hozzuk létre, ahol erőnk és tudásunk összeadódik, ügyfeleink pedig a legjobb termékeinkhez és szolgáltatásainkhoz juthatnak hozzá

– mondta dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. Igazgatóságának elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar bankholding

budapest bank

mkb bank

takarék csoport