Mire elég 50 millió forint? ezekben a megyékben már valóságos palotát vehetünk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Mire elég 50 millió forint? ezekben a megyékben már valóságos palotát vehetünk

Egyszerűnek tűnhet a kérdés: mire elég 50 millió forint a mai magyar ingatlanpiacon? A válasz azonban korántsem egyértelmű, legalábbis az ingatlanpiaci szakértők szerint, hiszen akár 50-100 kilométerenként változhat, hogy ennyi pénzért egy kisebb házat vehetünk, vagy alku nélkül felvásárolhatjuk az összes eladó ingatlant az adott településen. Mindenesetre a Pénzcentrum körképéből kiderült, hogy mialatt Budapesten ennyi pénzért átlagosan kevesebb mint 80 négyzetméter jönne ki, Nógrád megyében 50 millióból már valóságos palotát vehetünk.

Durván kettészakadt Magyarország a Pénzcentrum ingatlanpiaci körképe szerint: arra voltunk kíváncsiak, hogy mire elég 50 millió forint a hazai ingatlanpiacon. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép és Budapesti Újlakás Értéktérkép adatai alapján elég érdekes adatok jöttek ki: a 23 fővárosi kerületből nyolc esetében 50 millió forintért valószínűleg nem kapnánk 70 négyzetméternél nagyobb használt lakást, amelyeket még fel is kellene újítani.

Ezek jellemzően Budán, illetve a pesti belvárosban vannak, de például a XIII. kerületben is csak egy 69 négyzetméteres használt lakásra lenne elég a képzeletbeli 50 millió forintunk. Aki nagyobb ingatlant keres, de mégis maradna a fővárosban, annak tanácsosabb a külső kerületeket célba vennie a félszáz millióval.

Ennyi pénzért ugyanis a XXIII. kerületben, Soroksáron egy 138 négyzetméteres lakásra is telhet, ami messze a legnagyobb használt ingatlan, ami ebből a pénzből kijönne. A második helyen a XX. és a XXI. kerület áll, ahol egyaránt 108 négyzetméterre lenne elég 50 millió forint, a XVIII. kerületben pedig ennyiért kb. 107 négyzetméterre lehetne beköltözni.

Ha valaki nem akar bajlódni a felújítással, ezért új lakásba költözne, az ne nagyon gondolkodjon 80 négyzetméter feletti élettéren, ha mindenképp Budapesten vásárolna ingatlant. 50 millióért ugyanis a XXIII. kerületben lehet a legnagyobb új lakáshoz hozzájutni, ami az adatok szerint 81 négyzetméteres lenne. Ha valaki nem akar Soroksárra költözni, akkor még szűkebbek a lehetőségek: a XVII. kerületben egy 74 négyzetméteres új lakásra lehet elég 50 millió, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén pedig 72-re futná belőle.

Amennyiben a belváros lenne a célpont, túl nagy új lakással ne számoljunk, ha csak 50 milliónk van: az V. kerületben ennyi pénzből hozzávetőleg 25 négyzetmétert lehetne vásárolni. De sokkal nagyobbra a XII.-ben sem futná, ott átlagosan 28 négyzetméternyi új lakásra elég ennyi pénz. Az I. és a II. kerületben pedig 32 négyzetmétert lehetne vásárolni.

Budapest a legdrágább, Salgótarján a legolcsóbb

Összességében Budapesten átlagban 78 négyzetméterre elég 50 millió forint a használt ingatlanok piacán. A megyeszékhelyek közül Debrecen a második legdrágább, de itt ugyanez az összeg már 119 négyzetmétert ér. Székesfehérvár sem sokkal marad el, ott 121 négyzetméter jönne ki 50 millióból. Hasonló méretű ingatlanra elég a pénz Veszprémben (122nm), illetve Győrben (123 nm) is.

Kiderült, hogy ingatlanárak tekintetében Nógrád megye van a leginkább leszakadva az országtól, ugyanis a megyeszékhelyen, Salgótarjánban akár 400 négyzetméternyi ingatlant is vehetünk 50 millió forintért. Hátulról a második helyen áll Miskolc, de ott már csak ennek durván a felére elegendő az összeg. 200+ négyzetmétert váasárolhatunk még Békéscsabán is, a többi megyeszékhelyen átlagban ennél kevesebb alapterület jönne ki az 50 milliós keretből.

A megyei bontásból is hasonló sorrend rajzolódik ki: Pest a legdrágább, itt 123 négyzetméterre elég 50 millió, a második helyen Győr-Moson-Sopron áll 129 négyzetméterrel, Hajdú-Biharban pedig 131 négyzetméterre lenne elég a pénz. Ellenben Nógrádban 456 négyzetméter is kijöhet 50 millióból, mialatt Borsodban csak 250 és a harmadik legolcsóbb Békésben is csak 246.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

ingatlanvársárlás

lakásvásárlás