Így szabályozzák az európai uniós gáz- és hidrogénpiacot: magyar javaslatot is meghallgatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Így szabályozzák az európai uniós gáz- és hidrogénpiacot: magyar javaslatot is meghallgatnak

Az Európai Bizottság 2021. június 18-ig biztosít konzultációs lehetőséget az érintettek számára, hogy kifejthessék véleményüket a 2009-ben elfogadott gázirányelv és gázrendelet felülvizsgálatával kapcsolatban. Az Európai Bizottság a nyilvános konzultáció eredményét is figyelembe véve, várhatóan év végéig dolgozza ki jogszabályjavaslatát annak érdekében, hogy a gáz- és hidrogénpiaci szabályozást összhangba hozza az Európai Unió klímasemlegességi céljaival.

A jövőbeli szabályozásnak biztosítania kell a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok betáplálási és forgalmazási feltételeit, valamint meg kell határoznia a feleslegessé váló földgázhálózati elemek kivezetésének körülményeit is, mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, ismertetve az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) Közgyűléséhez kapcsolódva bemutatott magyar álláspontot az európai uniós gáz- és hidrogénpiaci szabályozás reformjával kapcsolatban.

Az Európai Bizottság 2021. június 18-ig biztosít konzultációs lehetőséget az érintettek számára, hogy kifejthessék véleményüket a 2009-ben elfogadott gázirányelv és gázrendelet felülvizsgálatával kapcsolatban. A konzultációval kapcsolatos CEER-munkában, a szervezet válaszának kidolgozásában aktívan vett részt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is.

Az Energiaszabályozók Európai Tanácsa (CEER) legutóbbi közgyűlésén elfogadott dokumentumhoz, mely az európai szabályozók konzultációra adott közös megállapításait foglalja össze az uniós gáz- és hidrogénpiaci szabályozás jövőjével kapcsolatban, a magyar szabályozó hatóság álláspontját is felhasználták.

A MEKH szerint az új hidrogéninfrastruktúra-szabályozás kialakításakor első lépésben elég az alapelveket (pl. tulajdonosi szétválasztás, harmadik felek hozzáférése) rögzíteni, majd a részletszabályok kidolgozásának a hidrogénpiac fejlődési ütemét követve, lépcsőzetesen kell megtörténnie.

Ságvári Pál fontosnak nevezte, hogy a szabályozás átalakításával párhuzamosan a meglévő földgáz­rendszereket alkalmassá kell tenni a megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok (pl. hidrogén, biometán, szintetikus gázok) betáplálására és forgalmazására. Kiemelte, hogy a középtávon előrejelzett gázigénycsökkenés miatt feleslegessé váló földgázinfrastruktúra-elemek kivezetésének körülményeire kiemelt figyelmet kell fordítani.

A MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a kitűzött dekarbonizációs célok elérése érdekében fokozatosan meg kell valósítani a villamosenergia- és földgázhálózatok integrált tervezését, és ebben a szabályozó hatóságok szerepét, hatáskörét a jövőben erősíteni szükséges. Lehetőség szerint el kell kerülnünk az újabb geopolitikai vagy technológiai függőségek kialakulását, valamint a kiberbiztonsági előírásokat is európai szinten kell összehangolnunk – tette hozzá Ságvári Pál.

Az Európai Bizottság a nyilvános konzultáció eredményét is figyelembe véve, várhatóan év végéig dolgozza ki jogszabályjavaslatát annak érdekében, hogy a gáz- és hidrogénpiaci szabályozást összhangba hozza az Európai Unió klímasemlegességi céljaival.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gázfelhasználás

gázellátás

gázfogyasztás

szabályozás

európai unió