Jó hír a méhészeknek: méhlegelőt alakítottak ki Szentkirályon

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír a méhészeknek: méhlegelőt alakítottak ki Szentkirályon

Szentkirály földútjai mentén önkéntesek alakítanak ki méhlegelőket. Olyan lelkes szentkirályiak indították el a közösségi kezdeményezést a napokban, akik szívükön viselik a természet és a fajok sokszínűségét.

Ahogy arról a baon.hu beszámolt, az önkéntesek a napokban vetették el az első méhlegelő magjait a Vágóköri dűlő melletti, megfelelően előkészített fenyő- és akácerdővel szomszédos parcellán, mintegy 300 négyzetméteren. A munkában részt vett Szabó Gellért Gáspár polgármester, a képviselő-testület tagjai és az egyik tanyagondnok is.

Durgóné Benkő Babett önkormányzati képviselő az ötletgazdák egyike, a portálnak elmondta, hogy kétségbeejtő mértékű és gyorsaságú a méhek pusztulása napjainkban. Ez több tényező együttes hatásának köszönhető.

A nagyüzemi mezőgazdaság hatására folyamatosan tűnnek el az egyes területekről a virágzó növények, ami felborítja az élőhelyek változatosságát. A mezőgazdaságban elterjedt neoniko­tinoid tartalmú növényvédő szerek is a méhek pusztulását okozzák, ezzel párhuzamosan pedig elszaporodtak a rájuk veszélyes új betegségek és paraziták

- magyarázta a méhpusztulás okait Durgóné Benkő Babett, majd hozzátette, a méhlegelők kialakítása e káros folyamat ellen hat. Ezek olyan területek, ahol a méheknek és egyéb beporzóknak táplálékot adó növények nőnek, melyek nektárt, virágport vagy más, nekik szükséges anyagokat szolgáltatnak.

A természetes méhlegelőt vadon tenyésző mézelő virágos növények, az erdei fák és a cserjék, a rét, a legelő növényei, valamint a parlagi és szántóföldi gyomok alkotják. A természetes méhlegelő esetében az egész vegetációs időszakban megtalálhatók a korai, nyári és kései virágzású növényfajok, így biztosítva a folyamatos hordást a méhek számára. Összefogásunk céljaként a természetes méhlegelők területének növelését, a biodiverzitás kiterjesztését jelöltük meg, olyan táplálékforrás kialakításával, ami beleillik a helyi növény- és állatvilágba. Földútjaink mentén, ahol természetes társulásban igen gazdag és változatos növényvilággal találkozhatunk – úgy fásszárúak, mint lágyszárúak tekintetében –, olyan kis virágszigeteket kívánunk létrehozni, ahol kora tavasztól késő őszig mindig találnak a beporzók gyűjtenivalót

– fogalmazott Durgóné Benkő Babett.

Jövő tavasszal tervezünk még akár nagyobb területű magvetést is a Jász dűlő és a Hori dűlő mentén. Nem titkolt célunk, hogy a munkába szeretnénk bevonni helyi családokat, iskolásokat, óvodásokat is. Véleményünk szerint így nemcsak azért teszünk, hogy a méhek életkörülményei javuljanak, hanem ezzel egy élhetőbb környezetet is teremtünk szűkebb lakóhelyünkön

- tette hozzá az ötletgazda.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méhek

méh

méhlegelő

szentkirály

közösségi összefogás

méhek védelme