Nagy a különbség a bolti és a kistermelői sajtok között: mutatjuk, miért

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagy a különbség a bolti és a kistermelői sajtok között: mutatjuk, miért
Újabb cikkünk a témában:

Kétségtelen, hogy mi, magyarok odavagyunk a sajtokért és más tejtermékekért is, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségben fogyasztjuk el őket. Egy igazán finom sajt kiemelkedő ízélményt tud nyújtani, ám az esetek többségében egyszerűen csak levesszük az áruházak polcairól őket, betesszük a kosárba, majd otthon felhasználjuk. A tudatos termelés ebben az ágazatban is fontos lenne, na meg persze a minőség is – a termelő kisüzemek termékei viszont nem jutnak el elég emberhez, és igencsak eltér a nagyüzemi gyártástól. Az Agrárszektor pedig ezeknek a különbségeknek járt utána – amiből, mint kiderült, van bőven.

Természetesen a sajtgyártásnak is megvannak a megfelelő, körülményes folyamatai, na meg persze költségei is. A tejtermékek nem sorolhatók az olcsó élelmiszerek közé, az igazsághoz azonban hozzátartozik az, hogy a boltban kapható készítmények árai nem igazán fedik a valóságot. Ha piacon járunk, gyakran belebotlunk olyan árusokba, akik saját, házilag készített tejtermékeit árulják, ám a vásárlók egy része irreálisan drágának találja őket.

Pedig, ha belegondolunk, egyáltalán nem azok, csak egyszerűen a boltokból nem szoktunk hozzá – illetve, mint említettük, már az üzletekben polcain heverő termékeket is sokallják. De, hogy mik a trendek, mennyire nyitottak az emberek az újdonságokra és mik befolyásolják az árakat, egy tápiószecsői kistermelőt, Magyar Zoltánt kérdezte meg az Agrárszektor.

5 év óta foglalkoznak sajtkészítéssel, 13 anyatehén tejét dolgozzák fel, kínálatuk pedig igen színes: friss tejtermékek – mint például joghurt, túró, tejföl, orda – mellett füstölt, illetve félkemény sajtok is megtalálhatóak natúr, valamint ízesített változatban is, melyeket a piacokon és különböző rendezvényeken árulnak. A legkelendőbb sajt a parenyica, de, mint kiderült, az újdonságokra is nyitottak az emberek, például: a házi vörösborba fürdetett félkemény sajt most az egyik sláger, a siker titka pedig egyszerűen annyi, hogy különleges, amire kíváncsiak az emberek.

Még a koronavírus-járvány sem okozott gondot

A pandémia alatt a piacok gondtalanul működtek, sőt, sokkal többen látogatták őket, mint a járvány előtt. Az emberek szívesebben mentek nyílt terekre, hiszen nagyobb biztonságban érezték magukat – arról nem is beszélve, hogy javarészt otthon készített, friss termékeket tudtak vásárolni. Egyedül az elmaradt rendezvények voltak azok, amiken meg lehetett érezni a hiányt, ezeket még a piacok sem tudták megfelelően ellensúlyozni. Mint kiderült, a vákuumcsomagolás is sokat számított, hiszen a vásárlók a megszokottnál jobban figyeltek a higiéniára, így az alaposabban csomagolt termékekre még nyitottabbak voltak. Azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy itthon a minőséget termelő kisüzemek nem jutnak el minden emberhez.

Nagy a különbség a bolti és a kistermelői árak között

A sajtok nem a legolcsóbb élelmiszerek közé tartoznak, ám a bolti árak így sem teljesen fedik a valóságot. Elég, ha csak abba gondolunk bele, hogy 1 kilogramm sajt elkészítéséhez 10 liter tejre van szükség. Egy liter tejet pedig nagyjából 130 forintból lehet előállítani. Egy kilogramm parenyica viszont mintegy 5300 forintnál áll meg, hiszen a füstölés is extra költségekkel jár: élelmiszeripari fával kell füstölni, bükkfa fűrészporral, lassan, hideg füsttel. Ettől lesznek aranyszínűek és kellemes ízűek a sajtok. Továbbá, ebben a fafajtában nincsen csersav, az összes többiben pedig van. Éppen ezért, még beszerezni is nehéz és igen költséges

- mondta a szakember.

A kistermelői vagy házi készítmények pedig drágábbak ugyan, de így is szívesen megveszik, hiszen minőségi élelmiszerhez juthatnak a fogyasztók. Persze, akadnak olyanok is, akik szóvá teszik a különbségeket, de ez is elenyésző.

A pultoknál is tapasztaltuk már, hogy egy-egy vásárló megjegyzéseket tett, azt hitték, „lopni” akarunk, pedig ez értelemszerűen nem így van. Ezeknek a termékeknek ez az ára, cserébe jó minőségű, friss árut kaphatnak, amik 100%-ig természetes alapanyagból és nagy odafigyeléssel készülnek

– mondta Magyar Zoltán.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy más tényezők is növelik az árakat, hiszen nemcsak a tej az egyetlen, ami a sajtgyártáshoz tartozik. Például, a teheneknek enniük kell, azaz takarmányra is sokat kell költeni, és ott van még az oltóanyag, a traktor, valamint a különböző alkatrészek – és ezekben még nincsen benne az a sok-sok órányi munka, amit bele kell fektetni az előállításba. Ha tehát minőségi, friss sajtokat és tejtermékeket szeretnénk elfogyasztani, érdemes sűrűn látogatni a piacokat, – ahol természetesen zöldséget, gyümölcsöt és más élelmiszereket is találhatunk – hiszen ezzel a hazai termelőket is tudjuk támogatni, valamint természetes alapanyagú termékek kerülhetnek az asztalunkra, még akkor is, ha többet kell értük fizetnünk.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

tej

tejtermék

sajt