Elfogyhat a tojás? Óriási bajban vannak a magyar tojástermelők

Agrárszektor   
  Megosztom
Elfogyhat a tojás? Óriási bajban vannak a magyar tojástermelők

Korábban nem tapasztalt elkeseredettség uralkodik az ágazatban, többen azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak a tojástermeléssel. Legalább 25 százalékos áremelés kellene ahhoz, hogy ne legyen ráfizetés a gazdáknak a tojástermelés. Már több mint két hónapja kínlódnak, és az elkövetkező hónapok sem adnak okot a bizakodásra.

Aggasztó helyzetbe került a magyar tojáságazat. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan emelkedtek. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szerint a takarmányok minimum 30 százalékkal drágultak az egy évvel ezelőttiekhez képest, míg a tojás ára 1%-kal se nőtt. A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára, dr. Molnár Györgyi szerint rendkívül nagy az elkeseredettség az ágazatban, amit csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni, írja az Agrárszektor.

A szakértők szerint minimum 30%-kal drágábbak a takarmányok, mint egy évvel korábban, márpedig a tojáságazatban az előállítási költségek mintegy 70%-át a takarmány teszi ki, erre jönnek még rá a szortírozási, csomagolási és szállítási költségek.

A tojástermelés ma Magyarországon abszolút az önköltség alatt van, a szakértői előrejelzések azt mutatják, hogy 2020 második félévéhez képest 2021 második félévére 150%-os takarmányár-emelkedés várható, bár ez a prognózis az idei búza- és kukoricatermés függvényében még változhat

- emelte ki dr. Molnár Györgyi.

Az ágazatban még erősen érezhető a koronavírus-járvány hatása, és nem tudni, ez mikor kezd el csökkenni. Dr. Molnár Györgyi szerint korábban nem tapasztalt elkeseredettség uralkodik, többen azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak a tojástermeléssel.

Dr. Molnár Györgyi úgy látta, húsvétkor a kereslet és a kínálat körülbelül egyensúlyban volt az Európai Unióban, és a termelők mindenütt arra számítottak, hogy az ünnep után jön a jó idő, kinyitnak a szállodák, és újraindul a HoReCa-szektor (hotel, étterem, kávézó). Ez azonban csak Magyarországon következett be, Európában nem. Az EU-ban ebben az időszakban többlettermelés volt tojásból, ami szintén hatással van az árakra.

Mindenki abban reménykedik, hogy június közepén beindul a turizmus, és ezzel vélhetőleg nemcsak keresleti elmozdulás lesz, hanem az árak is meg fognak indulni fölfelé. Egy 20-25%-os áremelkedés lenne indokolt ahhoz, hogy a magyar tojáságazat megmaradjon

– jelentette ki dr. Molnár Györgyi.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

tojás

tojásár

mezőgazdaság

tojásfogyasztás

tojástermelés

alacsony ár

áremelés