Meseszép lett ez a vidéki zsinagóga: évtizedeken át lepusztulva, üresen állt

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Meseszép lett ez a vidéki zsinagóga: évtizedeken át lepusztulva, üresen állt

Berettyóújfaluban átadták szerdán a felújított zsinagógát, a beruházás a Széchenyi 2020 program keretében 495 millió forint európai uniós forrásból és 275 millió állami támogatásból valósult meg.

Az 1500 férőhelyes templom Hajdú-Bihar megye második legnagyobb zsinagógája, amely hajdanán Konrád György író nagypapájának vaskereskedésének udvarán állt. A Vészkorszakban 978 zsidó személyt jegyzett fel a debreceni VI. csendőrkerület. Közülük 654 személy lett a holokauszt áldozata. Az elhalálozások és a folyamatos elvándorlás miatt 1965-ben a hitközség eladta a helyi ÁFÉSZ-nek. Utána raktárként funkcionált. Évtizedeken át lepusztulva, üresen áll.

A zsinagóga felújítása a Széchenyi 2020 program keretében 495 millió forint európai uniós forrásból és 275 millió állami támogatásból valósult meg. A mai átadón a hazai zsidó szervezetek vezetői is köszöntőt mondtak, Heller Zsolt folkesztéta rendhagyó tárlatvezetése után pedig a jelen lévő rabbik közreműködésével felszentelték a zsinagóga szakrális terét.

A berettyóújfalui zsinagóga eztán számos kulturális programnak ad otthont a nyáron, elsőként a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyét hallhatja majd a közönség a megújult falak között.

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zsinagóga

berettyóújfalu

felújítás