Hátráltatta az időjárás a magyar gazdákat: késve került boltokba a magyar eper

HelloVidék   
  Megosztom
Hátráltatta az időjárás a magyar gazdákat: késve került boltokba a magyar eper

Két héttel később érett be a szabadföldi szamóca az idén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elején jelent meg nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.

Az enyhe nyár és a hidegebb, fagyhullámokkal tarkított tavaszi időjárás miatt a tavalyihoz képest másfél-két héttel később tudtam csak elkezdni a szabadföldi szamóca szüre­telését

-nyilatkozta a szon.hu-nak a Nyíregyháza-Sóstóhegyen gazdálkodó Lippa Zoltán.

Hozzátette, az őszi ültetés utáni időszakban kevés volt a napsütés, ezért lassan kötöttek meg a termőrügyek, amik viszont az enyhe tél miatt korán ­éledezni kezdtek.

Erre jöttek a márciusi és az áprilisi fagyos éjszakák, melyek alaposan megtépázták a termésem. Clary fajtával foglalkozom már évek óta, sajnos ilyen gyenge termésem még sosem volt. Amilyen későn tudtuk elkezdeni a szüretet, annál gyorsabban végeztünk vele, hisz alig volt termés. A ­szamócáim ráadásul a kevés napsütés miatt aprók lettek, ami a szedést is ­megnehezítette

- magyarázta a gazdálkodó, majd arra is kitért, hogy egy szüret alkalmával, ­termésmennyiségtől függően, 10-20 napszámost alkalmaz egy betakarításkor.

A fűtött, fóliasátras szamócát április közepén szedtük fel, a szabadföldit pedig május végén. Volt, hogy napi két órát, s volt, hogy 5-6 órát dolgoztunk. Az embereknek tavaly még „csak” ezer forintot fizettem egy óra munkáért, ma már kénytelen voltam 1200 forintot adni, úgy megemelkedett az élőmunkaerő ára. De ez mind nem elég. A csepegtetőrendszer kialakításának, a fóliatakarónak, a permetszernek az ára 40 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Ezért nem találunk a piacon 500 forintos szamócát

- mesélte a nyíregyházi gazda.

Könnyen megkülönböztethető

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető importtól. Ahogy a portál írja, például a magyar gyümölcs állaga nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai termés júliusig kitart a közlemény szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közölte:

a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as területalapú alaptámogatási (SAPS) adatok szerint – mintegy 550 hektár, amelyen évente – az időjárási viszonyok függvényében – átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás. A köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

szamóca

termés

nemzeti agrárgazdasági kamara

nyíregyháza

sóstóhegy