Hátráltatta az időjárás a magyar gazdákat: késve került boltokba a magyar eper

HelloVidék   
  Megosztom
Hátráltatta az időjárás a magyar gazdákat: késve került boltokba a magyar eper

Két héttel később érett be a szabadföldi szamóca az idén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elején jelent meg nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.

Az enyhe nyár és a hidegebb, fagyhullámokkal tarkított tavaszi időjárás miatt a tavalyihoz képest másfél-két héttel később tudtam csak elkezdni a szabadföldi szamóca szüre­telését

-nyilatkozta a szon.hu-nak a Nyíregyháza-Sóstóhegyen gazdálkodó Lippa Zoltán.

Hozzátette, az őszi ültetés utáni időszakban kevés volt a napsütés, ezért lassan kötöttek meg a termőrügyek, amik viszont az enyhe tél miatt korán ­éledezni kezdtek.

Erre jöttek a márciusi és az áprilisi fagyos éjszakák, melyek alaposan megtépázták a termésem. Clary fajtával foglalkozom már évek óta, sajnos ilyen gyenge termésem még sosem volt. Amilyen későn tudtuk elkezdeni a szüretet, annál gyorsabban végeztünk vele, hisz alig volt termés. A ­szamócáim ráadásul a kevés napsütés miatt aprók lettek, ami a szedést is ­megnehezítette

- magyarázta a gazdálkodó, majd arra is kitért, hogy egy szüret alkalmával, ­termésmennyiségtől függően, 10-20 napszámost alkalmaz egy betakarításkor.

A fűtött, fóliasátras szamócát április közepén szedtük fel, a szabadföldit pedig május végén. Volt, hogy napi két órát, s volt, hogy 5-6 órát dolgoztunk. Az embereknek tavaly még „csak” ezer forintot fizettem egy óra munkáért, ma már kénytelen voltam 1200 forintot adni, úgy megemelkedett az élőmunkaerő ára. De ez mind nem elég. A csepegtetőrendszer kialakításának, a fóliatakarónak, a permetszernek az ára 40 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Ezért nem találunk a piacon 500 forintos szamócát

- mesélte a nyíregyházi gazda.

Könnyen megkülönböztethető

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető importtól. Ahogy a portál írja, például a magyar gyümölcs állaga nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai termés júliusig kitart a közlemény szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közölte:

a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as területalapú alaptámogatási (SAPS) adatok szerint – mintegy 550 hektár, amelyen évente – az időjárási viszonyok függvényében – átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás. A köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

szamóca

termés

nemzeti agrárgazdasági kamara

nyíregyháza

sóstóhegy