Milliós összeg is járhat a családnak: 12 pontban mutatjuk az SZJA-visszatérítés részleteit

Portfolio   
  Megosztom
Milliós összeg is járhat a családnak: 12 pontban mutatjuk az SZJA-visszatérítés részleteit

Egyre egyértelműbbek a részletek Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentése kapcsán, miszerint a gyereket nevelő szülők akár 1,4 millió forintnyi adó-visszatérítést is kaphatnának jövő év elején. Minden, gyereket nevelő és szja-t fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés, a dolgozó jövedelmi helyzetétől függően.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése, majd Nagy Márton, a kormányfő gazdasági főtanácsadójának tájékoztatása alapján egyre több részlet kerül a helyére a személyi jövedelemadó visszatérítésének ügyében. Ezeket foglalta össze érthetően a Portfólió.

Akár 1,4 millió forintnyi adó-visszatérítést is kaphatnának jövő év elején azok a családok, ahol átlagosan keresnek a szülők. Két gyerek esetén az igénybe vehető 25 280 Ft-os adókedvezmény miatt a második szülő már csak 303 360 forint adót fizet éves szinten, így ők összesen 1 086 720 Ft adót kaphatnak vissza. Három gyereknél a második szülő adókedvezménye havi 99 ezer forint, vagyis ha átlagfizetést kap, egyáltalán nem fizet adót. Így a háromgyerekes párok a megadott számítási feltételekkel 783 360 Ft adót igényelhetnek vissza.

A 2021. évi személyi jövedelemadó-visszatérítés részletei:

1. Kizárólag az 5,5%-os 2021. évi GDP-növekedés elérése esetén lép életbe az adóvisszatérítés.

2. Csak a gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe, ha két kereső van a családban, akkor mindketten.

3. A 2021-es év során befizetett személyi jövedelemadó járhat vissza az érintetteknek.

4. 1,1 millió családról van szó, ami egyúttal 1,5 millió keresőt jelent.

5. Várhatóan 2022 januárjában-februárjában fizeti ki ezt a költségvetés, egyszeri pénzügyi támogatás, jövedelemtranszfer formájában. "Egész egyszerűen adjuk vissza" - jelezte Orbán Viktor szerdán, amivel arra utalt, hogy egyszerű lesz a kifizetése. (Érdekes kérdés lesz, hogy jövő január-február során hogyan fogja tudni már kifizetni az állam ezeket az összegeket, amikor a 2021-es GDP-növekedés előzetes értékét - amihez köti a kormány az intézkedés életbe lépését - a KSH február közepén közli. Azt is érdekes lesz látni, hogy a NAV-nál már rendelkezésre állnak-e ebben az időszakban az idei évi adóbevallások, amikor azt eredetileg minden évben május 20-ig kell jóváhagyni.)

6. Minden, gyereket nevelő és szja-t fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés a dolgozó jövedelmi helyzetétől függően.

7. A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzza meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat.

8. Két kereső esetén ez akár maximum egy családban 1,6 millió forintos pluszt is jelenthet.

9. Ezzel az is eldőlt, hogy az érintettek nem a ténylegesen befizetett 2021. évi adójukat kapják vissza (amit csökkent például a családi adókedvezmény), hanem annál lényegesen nagyobb összeget: az elméletben fizetendő éves szja-jukat.

10. A költségvetésnek ez 550-580 milliárd forintos bevételkiengedést jelent.

11. 1,5 millió keresővel számolva így fejenként 400 ezer forintban részesülhetnek az szja szerint adózó dolgozók.

12. A várható magasabb GDP-növekedésből lesz minderre keret 2022-ben, mert minden, az eredetileg tervezettnél 1 százalékponttal magasabb növekedés 250 milliárd forintos mozgásteret nyit a költségvetésben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

portfolio

szja

visszatérítés

költségvetés

családok

segítség

kedvezmény

összeg

érték

kormány

miniszterelnök