Egekben a kedvelt konyhai alapanyag ára: lehet, hogy kimarad a vasárnapi húslevesből is?

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a kedvelt konyhai alapanyag ára: lehet, hogy kimarad a vasárnapi húslevesből is?

A napokban jelentették be, hogy a Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette. A jellegzetes ízzel és formával rendelkező zöldséget Magyarország nyugat-dunántúli területén termesztik, a vele való gazdálkodás a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Ennek kapcsán most annak jártunk utána, hogy miért érdemes fogyasztani magyar konyha ikonikus húslevesének ezt a különleges alapanyagát. Illetve milyen jótékony hatással rendelkezik ez a filléres zöldség.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként, a Hegykői petrezsemgyökérrel együtt, már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Az itt termesztett petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér” kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

Nem kedvezett az időjárás a gyökérzöldségeknek

Az egyik legnagyobb problémát jelentette a hűvös és az aszályos évkezdet a gyökérzöldségek esetében is, a vetések idején a legtöbb helyen száraz talajba kerültek a magok és az alacsony hőmérséklet is lassította a kelést. A nyári csapadékoknak és a túlnyomó részt öntözéssel történő termelésnek köszönhetően a sárgarépa az elmúlt 10 év átlagának megfelelő 60 ezer tonna körüli mennyiséget hozta.

Bár a cékla termőterülete az előző évhez képest jelentősen, mintegy 10%-kal csökkent, a jó hozamok mennyiségben kompenzáltak, az éves termésmennyiség a 10,5 ezer tonnás sokéves átlaghoz képest 13-15%-kal volt nagyobb. Zeller esetében érdemi ugrás következett be a termésmennyiségben, de e mögött jelentős termőterületi növekedés áll. Ha ez utóbbit figyelmen kívül hagyjuk, akkor az látszik, hogy ez a kultúra is az átlagnak megfelelő hozamokat produkálta.

Az árakon is meglátszik az időjárás nyoma

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a szabadföldi petrezselyem a vidéki fogyasztói piacokon 1300-1500 Ft/kg, a primőr 450 Ft/kg. A petrezselyemzöld viszont fillérekért kapható 100 Ft/kiszerelés áron. A vidéki nagybani piacokon a szabadföldi petrezselyem sokkal alacsonyabb áron, 700 Ft/kg-ért kapható, a primőr viszont itt jóval drágább 1100 Ft/kg áron vásárolható meg. A petrezselyemzöld tekintetében jóval alacsonyabb összeggel találkozhatunk, itt 50 Ft/kiszerelés áron vásárolhatjuk meg. Jól látszik tehát, hogy a piacok között is nagy különbség mutatkozik az árak tekintetében. Ezért érdemes körbenézni több helyen is vásárlás előtt!

Miért érdemes fogyasztani?

A legtöbben levesek alapanyagaként használják, pedig sok más ételbe bele lehet csempészni. Fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott, mivel a petrezselyemgyökér számtalan hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legjelentősebbek ezek közül a C-vitamin, folát és cink, de tartalmaz még magnéziumot és egyéb ásványi anyagokat is.

A petrezselyemgyökér erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez. A benne található elsődleges antioxidánsok közül a mirisztint és az apiolt tekintik a legjelentősebbnek, ezek kiváló gyulladáscsökkentő hatása van. Emellett C-vitaminban gazdag, ami antioxidánsként működik, és segíthet a betegségek megelőzésében is.

A májban található különféle enzimek segítenek eltávolítani azokat a toxinokat, amelyeknek gyógyszerek, élelmiszerek vagy más táplálékok révén kerültek a szervezetünkbe. Kutatások szerint pedig a petrezselyemgyökér megnövelte a méregtelenítő enzimek mennyiségét, így segíthet a szervezet méregtelenítésében.

A petrezselyemgyökér előnyei közé tartozik többek között az is, hogy csökkenti a puffadást, védi a szív egészségét és erősíti az immunrendszert. Bőrápolás tekintetében ez a gyökérzöldség - a magas számú flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönhetően - enyhíti a gyulladásokat, segít a ráncok és a különböző foltok kialakulásának megelőzésében.

Hogyan használjuk fel a hétköznapokon?

A petrezselyemgyökér sokoldalú, ehető sütve, főzve, párolva, pürésítve, szinte bárhogy elkészíthető, így egyszerűen hozzáadható az étrendünkhöz. Sokan ugyanúgy kezelik, mint a sárgarépát, ezért nagyon népszerű alapanyag a magyar konyhákban. Érdekessége, hogy burgonyával együtt főzve sokkal zamatosabb burgonyapürét készíthetünk, de akár le is darálhatjuk, majd kiszárítva kiváló ízesítő lehet pácokhoz, a fűszerkeverékekhez is.

Azt viszont kevesen tudják, de a petrezselyem nemcsak ételízesítő, hanem gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a level veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

petrezselyem

hegykő

hegykői petrezselyemgyökér

petrezselyemgyökér

uniós oltalom

magyarország

magyar termék

hegykő

fertőhomok

fertő-tó

nyugat-dunántúl