Milliárdos gigaberuházás a Dunán: épül az új forgalomkönnyítő híd

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos gigaberuházás a Dunán: épül az új forgalomkönnyítő híd

Kalocsa és Paks között épül a közel egy kilométeres Duna-híd a Duna Aszfalt kivitelezésben, és új főút is épül hozzá. A híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint. A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán. A projekt egyik jelentősége, hogy az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken, mivel egy 70 kilométeres kerülőutat vált ki az új híd.

Csütörtökön koradélután elhelyezték az alapkövet a Kalocsa és Paks között épülő Duna-hídnál. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházását a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi, írja a magyarepitok.hu.

Két hullámtéri híd és egy mederhíd alkotja majd az átjárót. A tíztámaszú híd legnagyobb támaszköze 200 méteres lesz. A híd három különböző szerkezeti rendszerű részből tevődik össsze, de egy egységet alkot.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán. A projekt egyik jelentősége, hogy az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken, mivel egy 70 kilométeres kerülőutat vált ki az új híd.

Paks és Gerjén: közvetlen hídkapcsolat

A megvalósuló híd mellett új közúti kapcsolatok is létesülnek: egy új 11,5 kilométeres főút (512. sz.). valamint egy szintén új 11 km-es összekötő út (5122 j.)

A kelet-nyugat irányú 512-es az M6-os autópályától halad majd a hídig, onnan pedig a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Az új főúti szakasz a meglévő 5122 j. úttal (mely a megvalósulást követően szintén az 512. sz. főút része lesz) együtt teremt kapcsolatot a 6. sz. főúttal és az M6 autópályával.

A projektben jelenleg a hídépítési munkák előkészítése zajlik a parton: területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés. Április elején megkezdődött a próbacölöpözés: a mederhídnál a próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, ezzel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél, és megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beruházás

fejlesztés

hídépítés

útépítés

híd

út

közút

úthálózat

kalocsa

paks

gerjén

duna

duna-híd