Milliárdos gigaberuházás a Dunán: épül az új forgalomkönnyítő híd

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos gigaberuházás a Dunán: épül az új forgalomkönnyítő híd

Kalocsa és Paks között épül a közel egy kilométeres Duna-híd a Duna Aszfalt kivitelezésben, és új főút is épül hozzá. A híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésének összértéke 92 milliárd forint. A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán. A projekt egyik jelentősége, hogy az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken, mivel egy 70 kilométeres kerülőutat vált ki az új híd.

Csütörtökön koradélután elhelyezték az alapkövet a Kalocsa és Paks között épülő Duna-hídnál. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházását a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi, írja a magyarepitok.hu.

Két hullámtéri híd és egy mederhíd alkotja majd az átjárót. A tíztámaszú híd legnagyobb támaszköze 200 méteres lesz. A híd három különböző szerkezeti rendszerű részből tevődik össsze, de egy egységet alkot.

A 2024 nyarára elkészülő Kalocsa-Paks új Duna-híd a 20. híd lesz a Duna magyarországi szakaszán. A projekt egyik jelentősége, hogy az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken, mivel egy 70 kilométeres kerülőutat vált ki az új híd.

Paks és Gerjén: közvetlen hídkapcsolat

A megvalósuló híd mellett új közúti kapcsolatok is létesülnek: egy új 11,5 kilométeres főút (512. sz.). valamint egy szintén új 11 km-es összekötő út (5122 j.)

A kelet-nyugat irányú 512-es az M6-os autópályától halad majd a hídig, onnan pedig a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Az új főúti szakasz a meglévő 5122 j. úttal (mely a megvalósulást követően szintén az 512. sz. főút része lesz) együtt teremt kapcsolatot a 6. sz. főúttal és az M6 autópályával.

A projektben jelenleg a hídépítési munkák előkészítése zajlik a parton: területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés. Április elején megkezdődött a próbacölöpözés: a mederhídnál a próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, ezzel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél, és megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beruházás

fejlesztés

hídépítés

útépítés

híd

út

közút

úthálózat

kalocsa

paks

gerjén

duna

duna-híd