A Mekiben vagy Burger Kingben magasabb a fizetés? Ennyiért robotolnak a gyorséttermekben

Pénzcentrum   
  Megosztom
A Mekiben vagy Burger Kingben magasabb a fizetés? Ennyiért robotolnak a gyorséttermekben

A május végén közzétett cégbeszámolókból kiderül, milyen évet zárt 2020-ban a McDonald's és a Burger King éttermeket üzemeltető két cég. Úgy tűnik, hogy a két nagy riválist egyaránt megviselte a járvány, a nettő árbevételben több mint 8 százalékos volt a visszaesés, míg 2018-ról 2019-re 17-21 százalékos növekedést tudtak elérni nettó árbevételükben. A lezárások ellenére, úgy fest, mindkét étterem dinamikusan bővítette csapatát, sok új dolgozót alkalmaztak, az átlagos bér cégen belül viszont nem emelkedett, sőt visszaesést mutat. Vajon melyik étteremláncnál magasabb az átlagos fizetés, hová éri meg elmenni akár diákként, akár teljes állásban? Mutatjuk.

A járványt megelőző két évben a két nagy hazai gyorsétteremlánc bevételei 17-24 százalékos növekedést mutattak és folyamatos volt a munkaerőfelvétel is. A járvány következtében elrendelt korlátozások azonban a McDonald's és a Burger King éttermeit is sújtották. Az elviteles étellel, drive in szolgáltatással, házhozszállítással el tudták érni, hogy ne legyen akkora a deficit - a sajtburger nagyon fogyott a pandémia alatt is -, viszont a bevétel és adózott eredmény 2020-ban így is erőteljes csökkenést mutat - írja a Pénzcentrum.

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálatának nyilvános adatai szerint a McDonald's hazai éttermeit üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. tavalyi évi nettó árbevétele 37,41 milliárd forint volt, míg 2019-ben a 41,04 milliárd forintot is elérte. Ez 8,85 százalékos visszaesés - viszont még mindig nem akkora, mint az adózott eredményben történő zuhanás. Mintegy a 2019-es évi eredmény harmadával kevesebb jutott a járvány évére, 3 milliárd 668 millió 590 ezer forint.

A Burger King éttermeket üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. nettó árbevétele 2020-ban nagyjából a fele volt a Mekiének, 18,65 milliárd forint. A 2019-es évhez képest ez 8,6 százalékos visszaesést jelent, hasonlóan a riválishoz. Adózott eredményben viszont nem volt akkora a visszaesés, mint a Meki esetében, mert amíg 2019-ben 1,55 milliárd, addig 2020-ban 1,32 milliárd forinttal zárták az évet.

Járvány ide vagy oda: nyílnak az új éttermek

A Burger King első magyarországi éttermét 1991-ben nyitotta Budapesten, az Oktogonon - ez egyébként 2015-ig a világ második legnagyobb alapterületű Burger Kingje volt. Magyarországon jelenleg összesen 44 étterem található, melyeknek kizárólagos üzemeltetője a Fusion Befektetési Zrt., kivéve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található éttermet. Múlt évben nagy port kavart, hogy a Nyugati téri aluljáróban végleg megszűnt a burgerkirály, viszont 2021-ben három új hely is nyílhat a tervek szerint: Sopronban, Siófokon és Szolnokon.

A McDonald’s legelső étterme 1988-ban nyílt meg Budapest belvárosában és az 50. hazai Meki átadására már 1996-ban sor került, a 100. étterem pedig Győrben, 2009. augusztus 28-án nyílt meg. Viszont jelenleg a Progress Étteremhálózat Kft. 94 éttermet üzemeltet Magyarországon.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

bér

gyorsétterem