Ömlik a pénz ezekbe a megyékbe: mutatjuk, mire költik a vidéki települések

HelloVidék   
  Megosztom
Ömlik a pénz ezekbe a megyékbe: mutatjuk, mire költik a vidéki települések

A magyar gazdaság bővülése megtorpant 2020-ban, de a fejlesztések, beruházások tovább dübörögtek az országban. Nem olyan mértékben ugyan, mint az előző években, érezhető volt a visszaesés, de a vidéki települések igyekeztek, hogy jól használják ki a "leállás időszakát". Számos városban, községben zajlottak fejlesztések sőt, akadtak több milliós projektek is. A HelloVidék most annak járt utána, hogy alakult a beruházások száma az egyes megyékben, illetve milyen nagyobb fejlesztések kezdődtek, valamint zárultak le 2021. első félévében.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar gazdaság bővülése 2020-ban megállt, a Covid19-járvány gazdasági hatásai következtében, ezzel megtört a 2013 óta tartó pozitív trend. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2020-ban – az uniós átlagnál kisebb mértékben – 5,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A gazdasági visszaesés pedig hatást gyakorolt a gazdaság szerkezetére is.

A felhasználási oldalon a legtöbb tényező a gazdasági aktivitás mérséklődése irányába hatott. A belső kereslet mérséklődése hozzájárult a GDP nagymértékű visszaeséséhez, azonban egyes összetevői eltérően változtak. A háztartások fogyasztása 2,6 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztás azonban 2,0 százalékkal nőtt, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 2,0 százalékkal alacsonyabb lett.

2020-ban a beruházási folyamatok alakulásában a korábbi évekhez hasonlóan ismét részben az uniós források az irányadóak, ugyanakkor a magánszektor beruházásai az évtized vége felé már dominánssá váltak. Ezzel párhuzamosan az egyéb források (pl. anyavállalati hitelek, hitelintézetektől származó fejlesztési kölcsönök, új lakás építését szolgáló lakossági ingatlanhitelek) szerepe a beruházások finanszírozásában kulcsfontosságúvá vált.

Mi történt vidéken?

2020 folyamán a gazdasági szervezetek által realizált 8313 milliárd forint értékű új hazai beruházás a koronavírus okozta járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai következtében összehasonlító áron 6,3%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A beruházások 54%-át a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások teljesítették.

KSH-Fókuszban a megyék c. összefoglalója
KSH-Fókuszban a megyék c. összefoglalója

A fejlesztési források 46%-át budapesti székhelyű gazdasági szervezetek kötötték le. A Pest megyei központúak az országos beruházási teljesítményérték 10, a Komárom-Esztergom megyeiek 5,9, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek 5,3%-át adták. A többi megye részesedése a beruházásokból egyaránt 4,0% alatt maradt. A Nógrád és a Zala megyei szervezetek hozzájárulása volt a legkisebb (0,7, illetve 1,0%) a hazai fejlesztésekhez.

A beruházások egy lakosra jutó értéke Budapesten volt a legmagasabb (2,2 millió forint), 2,6-szerese az országos átlagnak (853 ezer forint). Ezután Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következett a mutató nagysága szerinti rangsorban. A beruházások intenzitása Nógrád megyében volt a legalacsonyabb (321 ezer forint/fő), mindössze 38%-a az országos átlagnak.

2021-ben sem maradunk gigaberuházások nélkül

A HelloVidék természetesen annak is utána járt, hogy egyes megyékben idén, mekkora összegű és milyen típusú fejlesztések, beruházások zajolttak már le vagy vannak épp folyamatban. Lássuk, hogyan fejlődött, mivel fog bővülni a vidéki Magyarország, illetve mire költötték a települések a legtöbb pénzt a 2021-es év első félévében. Íme néhány nagyobb beruházás a teljesség igénye nélkül.

Győr-Moson-Sopron megy:

  • A kormány mintegy 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Csorna városát, amiből elindulhat a strandfürdő látványos fejlesztése.
  • Lerakták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 2 milliárd 844 millió forintos, részben uniós támogatással részben hazai forrásból, 2022 őszéig megvalósuló, turisztikai célú fejlesztéseinek alapkövét is. A fejlesztések legfontosabb célja, hogy gróf Széchenyi István életét és munkásságát olyan méltó nemzeti emlékhely őrizze meg.
  • Győrben gigaberuházásba kezdtek. A Modern Városok Program keretében épül meg a Győri Vízi Élménypark. A projekt támogatásáról 2020 novemberében született döntés, a keret 21,3 milliárd forint.

Békés megye:

  • Csaknem 2,9 milliárd forint hazai forrást kap a Gyulai Várfürdő kapacitásbővítésre és szolgáltatási színvonalának javítására, amelyet saját költségvetéséből 280 millió forinttal egészít ki. A várhatóan másfél évig tartó beruházás 2023 végére fejeződhet be.
  • Közel nettó 1,3 milliárd forint hazai forrásból fejlesztik a gyomaendrődi fürdőt, a kivitelezés jövőre indulhat. A tervek szerint csúszdaparkot építenek, újabb wellness szolgáltatásokkal bővül a jelenlegi kínálat, és növekszik az egészségmegőrző gyógyászati kezelések száma.
  • Turizmusfejlesztésre nyert el 367 millió forint európai uniós támogatást Békésszentandrás, Kondoros és Csabacsűd önkormányzata; a beruházások lezárultak.

Zala megye:

  • A megyében igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ellenére Zalaegerszeg gazdasága erős maradjon és új beruházások is érkezzenek, ebben az esztendőben pedig további, jelentős nagyságrendű fejlesztések indulnak. Ősszel megnyitott a tíz éven át üresen álló szállodaépületben magántőkéből kialakított négycsillagos új hotel, állami támogatással megújult a botfai városrészben lévő Erdődy-Hűvös-kastély és az andráshidai középkori templom.
  • Zajlik a Mária Magdolna-plébániatemplom felújítása - amelynek részeként új orgonát is kap a kegyhely - befejeződött az Art Mozi és a városi hangverseny- és kiállítóterem technikai korszerűsítése, a belvárosi Kvártélyház és a levéltár felújítása.
  • Folyik még a városi uszoda- és strandkomplexum kivitelezése és 5,7 milliárd forintból az alsóerdei sport- és szabadidőközpont építése, valamint a Gébárti-tavat érintő út- és hídépítés. Csaknem 10 milliárd forintból korszerűsítik és bővítik a Göcseji Múzeum épületét, ahol Mindszenty emlékmúzeumot is létrehoznak. A Göcseji Falumúzeum egyes épületeit már önkormányzati forrásból felújították, de további állami pályázati összegekből folytatják a rekonstrukciót.
  • Év végéig elkészül a 718 millió forintos beruházással épülő termelői és kézműves piac is Zalaegerszegen. A jelenlegi piac mellett álló épület földszintjén hat kisebb üzletet, illetve 50 árusító helyet alakítanak ki a helyi termelőknek. Az épületben a göcseji ízeket kínáló étterem nyílik, illetve egy egész héten át nyitvatartó szövetkezeti bolt is.
  • Nagykanizsa város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert el mintegy 237 millió forint vissza nem térítendő támogatást az új bölcsőde kialakításához. A Corvin utcában található, korábban idősek otthonaként működő - több éve üresen álló - épületben a korszerűsítés során két, összesen 24 kisgyermek számára elhelyezést biztosító csoportszobát és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.
  • Közel 30 milliárd forintos beruházásból 18 ezer négyzetméteren kutatási és fejlesztési központ épül Nagykanizsán. A tudományos parkban a megújuló energiákkal, a hulladék- és a vízgazdálkodás területén végeznek majd kísérleteket a kutatók.
  • A fejlesztések éve lesz az idei a fürdővárosban. Két nagy projekt már megkezdődött, a többi esetében pedig lezárult a közbeszerzési eljárás. Közös projekt a Volánnal konzorciumban az új buszpályaudvar kialakítása. Ennek következménye, hogy amikor ez elkészül, a régi pályaudvar környezetében új rendezvényteret építhetnek. A Vörösmarty utcában pedig kerékpáros sáv és vízelvezető rendszer épül, új zöldfelülettel.

Somogy megye:

  • 10 milliárd forintból újul meg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelye Mosdóson. A várhatóan egy év múlva kezdődő, három ütemben megvalósuló fejlesztési program magában foglalja a telephelyen álló 71 ingatlanból 31 használaton kívüli, vagy gazdaságosan nem üzemeltethető épületnek a lebontását, az uszoda, a szociális otthon, a pavilonépület, az igazgatási épület, a gyermekfoglalkoztató, a gyógyszertár, a szolgálati lakások és a kastélyépület rekonstrukcióját.

Tolna megye:

  • A római kort idéző játszóteret, fűszerkertet építenek a Paks melletti Lussoniumnál, a bölcskei Szent András kastély területén kelta emlékhely épül, és felújították a 19. századi műemlék kápolnáját is egy térségi turisztikai fejlesztés részeként. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, 327 millió forintból megvalósítandó projekt egyik fő célja a kerékpáros turizmus fellendítése, ezért több helyen, így a Lussonium közelében kerékpártároló is épül.
  • A tüskei ipari terület fejlesztésére és új iparterület kialakítására 255 millió forint támogatást nyert Dombóvár. A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program támogatása a város két területére vonatkozik és tartalmazza többek között az elektromos- és gázvezeték hálózat bővítését, az útburkolat javítását, napelemes rendszer telepítését, csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítését.
  • Új ipari területet adtak át Bonyhádon, ahol 800 millió forintos beruházással 3,5 hektáron négy csarnokkal bővült az ipari park.

Csongrád-Csandá megye:

  • Újabb szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe az algyői Tisza-parton az arra kirándulók és a helyiek. Modern stílusban hangulatos környezetet teremtenek, éttermet és tetőteraszt alakítanak ki, valamint a tanösvényt is megújítják.
  • Elkezdődött a hódmezővásárhelyi kórház bővítése, a több mint kétmilliárd forintból megvalósuló fejlesztéssel új gyermek- és belgyógyászati osztályt alakítanak ki, és korszerű diagnosztikai eszközök érkeznek az intézménybe.

Veszprém megye:

  • Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.

Bács-Kiskun megye:

  • A Kiskunhalasi Kertvárosi Óvoda kialakítására az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán 336 millió 608 ezer forint támogatást nyert. A beruházás Európai Uniós forrásból valósul meg. Ezzel egy új, hatvan férőhelyes, három csoportszobás óvoda épült meg.
  • Több mint 350 millió forint európai uniós támogatásból bővítették Baján a Kodály utcai bölcsődét, a fejlesztés a bölcsődei helyek számának növelése mellett tizenkét új munkahelyet is teremt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból a Kodály utcai épület négy új csoportszobával és egy multifunkciós helyiséggel bővül. Ez utóbbi ad helyet egyebek mellett az Eötvös József Főiskola csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatói képzésének, továbbá intézményi és szülői értekezleteknek.

Hajdú-Bihar megye:

  • Debrecenben három új, négycsillagos szálloda is épül: az első, 6,9 milliárdos beruházásból épülő szállodát 2022 nyarán, a másik, 5,2 milliárdból épülő hotelt 2023 nyarán, a harmadik, az Aquaticum strand mellett 8,7 milliárdból épülő szállodát pedig 2023 végén adják át.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

  • Elkészült Tiszafüred új főtere; a több mint félmilliárd forintos beruházás túlnyomórészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert támogatásból valósult meg.
  • Gigafejlesztés Jászapátiban, csúszdaparkkal bővül a helyi strand. az egész beruházás összértéke 200 millió forint, a fejlesztés a tervek szerint idén nyáron készül el.

Komárom-Esztergom megyek:

  • A Kisfaludy program keretében négyszáz millió forintos beruházással megújulhat az Esztergom belvárosában álló, 180 éves Fürdő Szálló. 2021 első hónapjaiban kezdődött a szálló teljes rekonstrukciója, mely magában foglalja az épület homlokzatának helyreállítását, a nyílászárók cseréjét, a falak utólagos szigetelését és a közműbekötések kiépítését. A műemléki védettséget élvező épületet eredeti formájában állítják helyre, a levéltárban fellelt tervek és az 1900-as évek elejéről származó fotók alapján.
  • Tatán megkezdődött a Vaszary János Általános Iskola felújítása és bővítése, a 110 éves épületegyüttest közel kétmilliárd forintból korszerűsítik.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

  • Összesen 12 milliárd forint értékben hajt végre három beruházást Magyarországon két nagy amerikai autóipari vállalat, a BorgWarner Oroszlányban és a Jabil Tiszaújvárosban, a fejlesztésekhez a kormány 4,4 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosít.
  • A kormány 2024-ig 150 milliárd forint támogatást nyújt a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére. Első körben megépül a Tokaji Borvidéki Látogatóközpont, majd létrejönnek a tokaji Kopasz-hegyet érintő turisztikai attrakciók és megkezdődnek a térség kerékpárútjait érintő fejlesztések is. A következő ütemben további beruházások valósulhatnak meg Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Pálházán és Abaújszántón.

Nógrád megye:

  • A járványügyi helyzet ellenére több beruházással is gazdagodott Pásztó a múlt évben. Megújult például a sporttelep, új köntöst kapott a helyi piac, de kamerarendszert is kiépítettek a lakosság biztonságának érdekében. Ezen túlmenően számos fejlesztés zajlott és zajlik most is a városban és környékén.

Baranya megye:

  • Csaknem 180 millió forintos beruházás keretében kezdődik meg az új piac építése Ormánság második legnagyobb városában, Vajszlón. A Terület- és településfejlesztés operatív program támogatásával létrehozott beruházásban konzorciumi partnerként részt vevő helyhatóság közleménye szerint a munkálatok a jelenlegi piac bontásával, a napokban kezdődnek el.
  • Több mint négy kilométer hosszan építenek, illetve jelölnek ki kerékpárutakat Pécs nyugati városrészében egy európai uniós fejlesztés keretében. A beruházás márciusban indul az előző városvezetés által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert 308 millió forintos forrásból. A fejlesztést teljes egészében támogatási forrásból valósítják meg.

Fejér megye:

  • A Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári gyára 2,8 milliárd forintból fejleszt, a két beruházáshoz a kormány 950 milliós támogatást biztosít. Az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházásokról van szó, amelyekkel egyrészt 1500 munkahelyet megvédenek, másrészt ötven újat létrehoznak.
  • Több mint tízmilliárd forintból újulnak meg közutak Fejér megye északkeleti részén, Bicske környékén, a Váli-völgyben és a Velencei-tó térségében.
  • A gazdasági felzárkóztató programnak köszönhetően mintegy 200 millió forintból létesülhet turisztikai attrakció az egykori Jenői Strandfürdő területén. A fejlesztés részeként megvalósulna egy gyógynövényes fürdővizekkel ellátott fürdőház, valamint egész napos programokkal is szolgálnának a turistáknak.

Heves megye:

  • Kormányzati támogatással hajt végre Egerben jelentős kapacitásbővítő beruházást az édesipari termékeket gyártó Stühmer Kft.. A 300 millió forintos beruházáshoz a kormány 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

  • Környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtési rendszer kezdi meg működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán. A fejlesztés keretében a városban egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen.
  • Újabb beruházást indít az Electrolux Csoport, hatalmas fejlesztésbe kezdenek Nyíregyházán. A cég elindítja tervezett, 2019 szeptemberében bejelentett beruházását, aminek középpontjában termékfejlesztés és új gyártástechnológia bevezetése áll a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban.
  • Fényeslitke határában épül az intermodális logisztikai, vasúti terminál 85 hektáron. 2021 januárjában kezdődött, és mostanra úgy tűnik, egy éven belül el is készül a 30 milliárd forintos, stratégiai elhelyezkedésű gigaberuházás: 2022 első negyedévében már el is indul az éles üzem.

Vas megye:

  • A Nestlé Purina büki üzeme 32 ezer négyzetméternyi új épülettel bővül, a 140 millió eurós, vagyis mintegy 50 milliárd forintos építkezéssel a nyugat-magyarországi régió egyik legnagyobb termelőegysége lesz a büki iparterületen.
  • Több mint 940 millió forint hazai és uniós forrásból újul meg és bővül 2021 végéig a győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beruházások

beruházás

fejlesztés

vidékfejlesztés

gazdaság

koronavírus

koronavírus-járvány

településfejlesztés