Programokból nem lesz hiány: mutatjuk, mivel készül a Janus Pannonius Múzeum Pécsen

MTI   
  Megosztom
Programokból nem lesz hiány: mutatjuk, mivel készül a Janus Pannonius Múzeum Pécsen

A Régészet napja, a Múzeumok éjszakája és a Múzeum utca plusz című rendezvények keretében minden korosztály számára kínál programokat a pécsi Janus Pannonius Múzeum a következő hetekben - közölte a baranyai közgyűjtemény.

Mint azt a JPM közleményében írták, a Régészet napja június 18. és 20. között zajló rendezvényein az érdeklődők bebarangolhatják a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatnak meg többek között a pécsi Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is.

A programsorozat június 18-án kezdődik a Csontváry Múzeumban, ahol a mohácsi csata tömegsírfeltárásainak történetét ismerhetik meg a látogatók, majd az 1526-os mohácsi csata régészeti kutatásainak kulisszái mögé tekinthetnek be. Június 19-én a természetbe hívják az érdeklődőket: egy Mecsekben található Jakab-hegyre szervezett túra részvevői - szakvezetés mellett - tekinthetik meg a középkori pálos kolostor romjait, valamint a vaskori sáncokat és halomsírokat, emellett a Zsongor-kőről eléjük táruló látványban is gyönyörködhetnek.

A Székesegyház elől régészeti séta is indul, amely Pécs történeti belvárosában kalauzolja végig az érdeklődőket. A pécsi Ókeresztény Mauzóleumban június 20-án helyszíni vezetést tart a JPM, azon az érdeklődők részletes információkat kapnak a különleges építészeti emlékről és annak falfestményeiről, délután pedig a pécsi, Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi elől indul városi séta. A csatlakozók a város törökkori emlékeivel, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival ismerkedhetnek meg. A június 26-án zajló Múzeumok éjszakáján tizenhárom helyszínen harminc programmal - tárlatvezetésekkel, interaktív családi programokkal, újonnan nyíló időszaki kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, bemutatókkal, előadásokkal - várja a látogatókat a JPM.

A résztvevők - egyebek mellett - a római kori Pécs hétköznapi életébe kaphatnak bepillantást, Csontváry Kosztka Tivadar munkásságának kulisszatitkaiba leshetnek be, zseblámpás tárlatvezetésen vehetnek részt a pécsi várostörténeti múzeumban, de akár az éjszaka hangjait is megismerhetik egy interaktív előadás keretében.

A július 1. és 4. között zajló Múzeum utca plusz rendezvénysorozat keretében népszerű zenészek koncertjeivel, irodalmi műsorokkal, kitelepülésekkel, vásárokkal és gasztronómiai programokkal várják a pécsi belvárosba látogatókat. Az érdeklődők különleges előadások és kerekasztal-beszélgetések segítségével igazodhatnak majd el és tájékozódhatnak a mohácsi csata kutatásának kérdéseiben vagy a Modern Magyar Képtár Variációk a Színes városhoz című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan, de lesz múzeumpedagógiai élménysátor és interaktív régészeti ismeretterjesztés a Reneszánsz Kőtárban, emellett tárlatvezetésekre is sor kerül a Zsolnay Múzeumban.

Július 1-jén a Vasarely Múzeum udvarán helyezik el a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész hallgatói által alkotott op art köztéri installációt, s ugyanott múzeumpedagógiai foglalkozások, workshopok is várják majd az érdeklődőket, akik július 3-án egy kerekasztal-beszélgetésből azt is megtudhatják, hogy Victor Vasarely művészetét mennyire inspirálta az űrkutatás.

A JPM szervezésében múzeumi nyári táborok is indulnak, így például július 5. és 9. között Jóga és művészet címmel reggel nyolc és délután négy között várják a fiatalokat a testi és lelki felfrissülésre. A Janus Pannonius Múzeum nyári programjairól bővebb tájékoztatás olvasható a közgyűjtemény honlapján, a www.jpm.hu oldalon.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

múzeumok éjszakája

régészet napja

múzeum utca plusz

programok

janus pannonius múzeum

pécs