Egyre több a kontár szaki: de kik azok a szerelők, akikre nem érdemes várni?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egyre több a kontár szaki: de kik azok a szerelők, akikre nem érdemes várni?

Szinte senki sem tud arról a rendeletről, amely kötelezően előírja, hogy 6 évente felül kell vizsgálni otthonunk elektromos hálózatát. Amennyiben a hatóságok kiszúrják a szabálytalanságot, akár több százezer forintra is büntethetik a háztulajokat. Sőt, azzal is kevesen vannak tisztában, hogy ha kiadjuk, vagy eladjuk ingatlanunkat, akkor is kötelező elvégeztetni a felülvizsgálatot. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy ne csak a bírság elkerülése miatt vizsgáltassuk át a lakást, hanem saját biztonságunk érdekében.

Javában pörög a felújítási láz, az alapanyagárak az egekben és ember legyen a talpán, aki belátható időn belül normális szakembert talál magának. Ez részben a felújítási támogatásnak és a kedvezményes felújítási hitelnek is köszönhető, illetve a szakikat az újlakás-bumm is elszippantotta a lakosságtól - írja a Pénzcentrum.

Ennek hatására elég komoly várólistával dolgoznak a magyar villanyszerelők is az egyik szakmai szervezet szerint:

Most nagyjából négy-hat hónapot tudnak mondani egy nagyobb volumenű munkára azok a szakemberek, akikre érdemes várni, tehát igényes, minőségi munkát adnak ki a kezük közül. Nagyobb volumen alatt egy hálózatfelújítást, teljes vezetékcserét értek

- vázolta Mayer Gergely, az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak. A szakember arról beszélt, hogy egyelőre nem látja, mikor rövidülhetnek a várólisták, folyamatosan érkeznek a megkeresések.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen gyakran érdemes átvizsgáltatni az elektromos rendszerünket Mayer Gábor felidézte, hogy a jogszabályok szerint ezt hatévente kell elvégezni, ám ő azért ennél sűrűbb intervallumot javasolna:

Az autónkat is évente legalább egyszer elvisszük átvizsgáltatni, hogy minden rendben legyen, hasonlóan érdemes eljárni otthonunk elektromos rendszere kapcsán is.

Ugyanakkor az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint nem számít, hogy milyen régi a rendszerünk, inkább az állapot a mérvadó.

Az sem számít, ha például alumínium vezetékek vannak, ha azok sértetlenek, a mai napig telepítünk ilyen hálózatokat ipari környezetben, mert sokkal olcsóbb, mint a rézkábel. Arra viszont érdemes figyelni, hogy az alumínium törékeny, könnyebben megsérülhet a vezeték. Ezért is érdemes átnézetni időnként a régebbi rendszerünket.

Annak kapcsán, hogy az elavultabb vezetékek megdobhatják-e a rezsinket, mert "elfűtik" az energiát, felmelegednek, Mayer Gábor azt mondta, valóban létezik ilyen jelenség, ám a lakossági elektromos hálózatok esetében ez nagyon csekély veszteséggel jár, amit nemigen érzünk meg a csekkeken. Ennek inkább ipari környezetben van jelentősége - tette hozzá.

Egyre több a kontár szaki

De kik azok a villanyszerelők, akikre nem érdemes várni? Mayer Gábor elsősorban azokra a szakikra gondolhatott, akiknek még a szakképesítése sincs meg. Korábban ugyanerről beszélt Bánfi Krisztián villamosbiztonsági felülvizsgáló is, aki szerint

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szerelő

építőanyag

építőipar

lakás korszerűsítés

felújítási támogatás