Sertéspestis gyéríti a borsodi vaddisznóállományt: a védekezés minden települést érint

HelloVidék   
  Megosztom
Sertéspestis gyéríti a borsodi vaddisznóállományt: a védekezés minden települést érint

Nem szűnik az afrikaisertéspestis-fenyegetettség az észak-magyarországi térségben a betegség terjedésében szerepet játszó vaddisznóállomány fertőzöttsége miatt. A boon.hu beszámolója szerint az elhullások és az állománygyérítés miatt kilőtt állatok vizsgálatát követően 3236 esetben igazolódott a kór jelenléte 2021 januárja óta Borsod-Abaúj-Zemplénben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) honlapján elérhető, június 8-án frissített adatok szerint.

Ahogy arról a portál beszámolt. A fertőzésben érintett vaddisznók magas száma azért is szembetűnő lehet, mivel a megyében a 2020. évi állománybecslés 5590 egyedszámot jelzett az országos vadászati adattár szerint. A megyében az állomány az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenése, 2018 óta folyamatosan apad. A vadgazdálkodásra jogosultak becslési adataikban 2020 februárjáig már 35 százalékos visszaesést jeleztek, és a csökkenés tendenciája az idén tovább folytatódott. Ugyan az új ASP-gyanús esetet csupán két helyen jelez a kór terjedését bemutató interaktív térkép, a Nébih táblázatából kitűnik:

a sertéstelepek védelme érdekében a megye 385 települése szigorúan korlátozott, közülük 31 fertőzött területnek számít. A borsodihoz hasonló mértékű az ASP-fertőzöttség Heves és Nógrád megyében, de az észak-magyarországi térségen túl jelentősebb gócpontok találhatóak a keleti és délkeleti határvidék felé is

- közölte a portál.

Hozzátették, az Európai Unió az afrikai sertéspestis kezelésére kidolgozott stratégiája szerint a cél az, hogy az európai vaddisznó populációjának állománysűrűsége 2025 februárjára 200 hektáronként egyetlen egyedre fogyatkozzon. Az ez alapján kidolgozott, Nemzeti Akciótervbe foglalt előírás szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben 3100 egyed alá kell csökkenteni a vaddisznóállományt. A területre rálátó forrásunk ironikusan úgy vélekedett: ezt a számot a sertéspestis mostanra beállította, ezzel a vadásztársaságoktól elvárt gyérítési programot a járvány megoldotta.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertéspestis

afrikai sertéspestis

vaddisznó

vaddisznóállomány